YouTube дава указания на създателите на съдържание как да печелят

0
649

Създателите на съдържание в YouTube, които участват в Партньорската програма на компанията, могат да спечелят пари по различни начини – чрез реклама, абонаменти, дарения, функции при поточното предаване на живо и приходи от YouTube Premium, когато изберат част от съдържанието им да присъства в разширения пакет. Често влогърството звучи толкова лесно и атрактивно, че почти всеки в някакъв момент се е изкушавал и се е питал дали може и той да се занимава с такава дейност. Нещата обаче не винаги са толкова лесни, колкото звучат, а доходността зависи от много променливи. Сега най-сетне YouTube събра всички тези променливи и важни детайли, които създателите на съдържание трябва да познават, и предостави тази информация за тях под формата на нов показател за монетизиране, наречен RPM.

RPM или „revenue per mille“, е показател, който се възползва от стандартните метрични данни за създателите на съдържание в YouTube, известни като CPM. Въпреки че двете звучат сходно, те обозначават различни неща. RPM би следвало да бъде много по-полезен за създателите, които се опитват да разширят каналите си и да разберат от къде основно идва месечният им доход.

CPM измерва цената на всеки 1000 рекламни импресии, преди YouTube да поеме своя дял от приходите, но RPM показва общите приходи на създателя както от реклами, така и от други източници на доходи, след като YouTube приспадне своята комисионна. Това не означава промяна в начина на образуване на доходите на създателите на съдържание, а по-скоро помага на собствениците на канали да разберат по-добре от къде печелят парите си и да видят детайлна разбивка на източниците на приход.

„Това е все едно да получавате месечна заплата, но без да разбирате как е постигната сумата, която получавате, нито коя част от работата ви как се заплаща“, казва Мат Ковал, бивш създател на съдържание в YouTube, който сега работи като такъв в конкурентна платформа.

По принцип, CPM е показател, който е основно фокусиран върху рекламодателите, докато RPM е специално създаден за собствениците на каналите. Така например RPM ще включва общия брой гледания на видеоклипове, включително и на клипове, които не са били осигурени с приходи. Това е предназначено да покаже на творците колко точно пари пропускат, когато създават видеа, които са интересни за аудиторията, но не отговарят на условията за монетизиране, като по този начин се цели да бъдат стимулирани в бъдеще да правят повече видеа, които да отговарят на тези условия.

„RPM е моментна снимка на коефициента, с който печелите пари в YouTube. Независимо дали RPM се покачва или намалява, той е добър ориентир дали нещата работят или не във вашата стратегия за генериране на приходи“, гласи новата публикация в блога на YouTube по повод нововъведението.

1 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари