YouTube представи данни за приходите на влогърите и създателите на съдържание

2
1102

Компанията майка на Google, Alphabet за първи път даде на инвеститорите поглед върху приходите на двете основни пера в бизнеса – YouTube и Google Cloud. Видеоплатформата споделя, че е генерирала приходи в размер на 15 милиарда долара от реклами през 2019 г., което е с 36% повече спрямо 11-те милиарда долара само година преди това. Приходите от облака възлизат на 8,9 милиарда долапа за годината, което е с 53% повече от 5,8-те милиарда долара през 2018 г.

Alphabet в понеделник обяви финансовите резултати за четвъртото тримесечие на 2019 г. и публикува първия си доклад за приходите на компанията, откакто Сундар Пичай пое позицията на изпълнителен директор на компанията, освен факта, че вече от години управляваше Google. Заемането на поста дойде след като Лари Пейдж и Сергей Брин, основателите на Google, се отказаха от ръководните си постове по-рано през декември 2019 г. Изглежда, че смяната на ръководството няма да донесе екстремни промени за дружеството – отдавна е известно, че Сундар Пичай, заедно с финансовия директор Рут Порат, от години ръководят инвестиционната и приходна стратегия на корпорацията.

През последните три месеца се наблюдава промяна в Alphabet. Пейдж и Брин се оттеглиха след цели 21 години управление. Освен това, през януари един от най-добрите юристи на компанията, Дейвид Дръмонд, също напусна работата си. Освен това, за същия кратък период дружеството отбеляза и още една голяма победа – пазарната капитализация на Alphabet скочи до трилион долара. С това, компанията най-сетне се присъедини до останалите три технологични гиганта, които са постигнали подобен успех – Apple, Amazon и Microsoft.

Google също е изправена пред най-бурния период в историята на своето съществуване, което вече трае повече от десетилетие. Търсещата машина е ангажирана с антитръстови разследвания от американските държавни и федерални служители. Работниците на Google непрекъснато излизат на протести, с които изразяват своето недоволство от условията на работа в компанията, които макар и битово да са прекрасни, по думите на самите протестиращи, често нарушават и стигматизират правото на гласност, свобода в избора, мнението и предпочитанията, и най-вече срещу сексуалният тормоз от висшите ръководни кадри, за който се говори от години.

В понеделник Пичай представи пред инвеститорите смесени новини. През последното тримесечие компанията е събрала 49,64 милиарда долара от продажби, което е леко под очаквания праг от анализаторите – 46,94 милиарда долара. Цената на акция на Alphabet е била 15,35 долара, този път надхвърляйки очакванията от 12,53 щатски долара според Thomson Reuters.

„Нашите инвеститори, влагат парите си в областта на компютърните технологии и науки от бъдещето, най-вече в изкуствения интелект, изчисленията в облака и много други.“, се казва в изявлението.

 

 

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари