Рекламните алгоритми на YouTube популяризират фалшиви лекарства за рак на редица езици и сайтът пуска реклами на антинаучни и неконвенционални медицински средства, установи разследване на BBC.

При търсене в YouTube на 10 различни езика, BBC откри повече от 80 видеоклипа, съдържащи дезинформация и съвети за алтернативно лечение – предимно за ракови състояния. Десет от намерените видеоклипове имат повече от един милион гледания. Мнозина от тях са придружени от реклами.

Недоказаните „лекове“ включват консумиране на специфични вещества, като куркума и сода за хляб. Диетите със сокове и екстремно гладуване също са често срещани теми. Някои от видеата в YouTube пък насърчават пиенето на магарешко мляко или вряла вода. Нито един от така наречените „лекове“ не е клинично доказано лечение срещу рак.

Появилите се видеа насърчаващи към фалшиви лечения, съдържат реклами от YouTube, а техните автори очевидно са партньори на платформата, тъй като рекламите в тях често са на големи транснационални компании като Samsung, Heinz и Clinique.

Рекламната система на YouTube генерира приходи, както за Google, така и за авторите на видеата, в които се показват.

Защо се случва това?

Другата съществена опасност е в алгоритмите за препоръчани видеа – когато потребителят гледа един дезинформационен или шарлатански видео клип, всички останали препоръчани видеа ще бъдат подобни на него, а в много от тях YouTube също внедрява реклами.

През януари тази година, от видео платформата съобщиха, че ще регулират по-внимателно видеата, в които се показват реклами и авторите, които да бъдат одобрени за партньорство с YouTube, като платформата трябваше да избягва видеа, които съдържат дезинформация, насърчават към избягване на ортодоксалната наука и медицина, или могат да навредят на зрителите.

Но компанията заяви, че първоначално промяната ще засегне само малка част от всички видеа, докато бъде изучен принципът на дезинформацията, както и че промените, ще важат само за видеа на английски език.

Проучването на BBC обхваща видеа на английски, португалски, руски, арабски, персийски, хинди, немски, украински, френски и италиански.

От британската медия откриват, че при търсене на руски език на „лечение на рак“ в YouTube, попадат на видеа, които застъпват пиенето на сода за хляб. Други видеа пък препоръчват консумация на сок от моркови или екстремно гладуване.

Алтернативните лечения и „наука“ сами по себе си не са опасни, стига да не противоречат на разума и да няма потенциална опасност от нанасянето на вреда. Пиенето на сода за хляб и сок от моркови, очевидно, че няма да застраши здравето на пациентите или да влоши състоянието им, но екстремното гладуване определено е опасно, и именно това е границата между любопитството, разглеждането на алтернативи и критичното.

Защо дезинформацията успява?

Ерин МакАуиний, изследователски анализатор към Института за обществени данни, обясни, че тъй като алгоритмите на YouTube препоръчват видеоклипове подобни на тези, които току-що сте гледали, препоръките ще бъдат пълни с видеа, които съдържат същата или дори по-опасна дезинформация, като платформата няма как да проверява тяхната достоверност или да заложи някакъв стандарт, на който да трябва да отговарят. В други случаи обаче, алгоритмите показват видеа, които са просто на същата тематика или имат сходно съдържание, но в крайна сметка да става въпрос са напълно различни неща.

Така например, един потребител може да започне да гледа надежден видеоклип, а след това системата да му препоръча да изгледа видео, което е дезинформационно или псевдонаучно, само и само защото са на една и съща тема, или имат други сходства в заглавията, описанията, таговете или популярността на авторите им.

Същото важи и за много други псевдонаучни области, включително и конспирации. YouTube заяви, че системата за препоръчване на видеа предстои да претърпи сериозни промени, като основно ще показва видеа, които са надеждни и хората могат да им се доверят.

Правилата на общността на YouTube забраняват вредоносното съдържание, включително: „популяризиране на опасни лекарства или неконвенционални средства за лечение“.

Според BBC, много от „алтернативните лечения“, макар и да са безвредни, в някакъв момент преминават границата и могат да накарат пациентите да загърбят изцяло ортодоксалната медицина и наука и да повярват и преминат към тях, или да нарушат цикъла си на лечение.

Кой печели от дезинформацията?

Изследователите от BBC Monitoring и BBC News Brasil потвърждават, че в началото на повечето псевдонаучни и дезинформационни видеа, виждат реклами.

В допълнение, освен реклами на компании като Samsung, Heinz и Cliniquе, които споменахме, от медията забелязват реклами и на платформата за резервации Booking, на приложението за писане Grammarly, на холивудски касови филми и на британски университети, включително Университета на Източна Англия и Университета в Глостършир. Всички реклами се появяват заедно с потенциално вредната дезинформация.

След исканията за коментар

Компаниите и университети подчертаха, че се дистанцират от подвеждащото съдържание и нямат общо с това в какви видеа се показват техните реклами, макар че е добре известно, че могат да таргетират къде да бъдат видими рекламите им.

Samsung заяви, че няма никаква връзка с фалшиви видеоклипове, които предлагат алтернативно лечение на рак. Корейската компания твърди, че следва и настоява за най-стриктни мерки за безопасност на марката и всички рекламни платформи, които използва, като заяви това в свое съобщение, при искане на отговор и коментар.

Компанията Kraft Heinz пък заяви, че има редица автоматизирани и човешки контролни средства, които непрекъснато следят, че рекламите им няма да се визуализират в потенциално опасно или дезинформационно съдържание. При посочване на видеата, в които са забелязани въпросните реклами, компанията твърди, че това е частен случай, който е останал незабелязан и повече няма да показва рекламите си във видео клипове от канала, от който бяха качени.

Grammarly е компанията, чийто реклами се появяват най-много, като те бяха открити от BBC в над 20 дезинформационни или потенциално опасни видеа за лечение на рак. Пред BBC от компанията казват:

„След като разбрахме за това, веднага се свързахме с YouTube, за да блокираме показването на видеата ти в такива канали и да гарантираме, че нашите реклами повече никога няма да бъдат показвани в клипове, които съдържат антинаучни и дезинформационни изказвания и препоръки“.

Собствениците на компаниите Clinique Estee Lauder и Booking.com не отговориха на искане за коментар.

Коментарът на университетите

Двата британски университета заявиха, че рекламите им са се показали само веднъж във въпросните видеа, като уверяват, че те също са блокирали каналите, от които са качени и повече няма да виждаме техни реклами в началото им.

Университетът в Източна Англия, който има собствена изследователска програма на онкологичните заболявания, заяви следното:

„Университетът не е платил на Google специално за рекламите, които са се появили във въпросните видеа. Ние се свързахме с компанията, за да гарантираме, че това няма да се случва отново“.

Университетът в Глостършир казва: „Когато рекламираме в YouTube, съдържанието се променя бързо и дори най-внимателния човешки или автоматизиран контрол могат да направят пропуски. Въпреки това, ние непрекъснато се стремим да избягваме такива, а по конкретния случай работим с Google и се стремим да гарантираме, че рекламите ни няма бъдат показвани в подобни видеа.“

Как YouTube подбира рекламите?

Рекламите в YouTube могат да бъдат таргетирани като се насочват към определени региони или аудитории. Системите, които определят кои реклами на кои потребители да бъдат показвани са доста сложни и комплекси, обяснява Тим Шмойер, основател на YouTube Video Creators.

„YouTube оптимизира алгоритмите, като непрекъснато събира информация и опит, които да ни помогнат на показваме подходящите реклами на правилните в хора, в точния момент, за да се сведе до минимум изоставането на платформата и да се осигури възможно най-голяма полза за рекламодателите, създателите и самите потребители“, казва Шмойер.

YouTube също има възможността да „демонетизира“ определени канали – с други думи, да попречи на определени канали да печелят приходи от реклами във видеата им.

Сайтът например направи стъпки към демонетизирането на канали, които съдържат пропаганда и агитация срещу ваксините и всяват смут, паника и дезинформация.

Ерин МакАуиний, за когото споменахме в началото на статията, казва:

„За разпространяването на дезинформация и псевдонаука има много стимули и мотиви, парите са само един от тях. В повечето случаи е достатъчносамо получаването на внимание и аудитория или последователи. Но в други може да става въпрос за сериозни опасности – освен нанасяне на щети върху личното здраве, дезинформационните видеа могат да подтикнат някого към фанатизъм или радикалност.“

Би Би Си предадоха подробностите от доклада си на YouTube и към момента видео платформата демонетизира над 70 видеоклипа и каналите, които стоят зад тях, заради нарушаване на тяхната политика за осигуряване на приходи.

Би Би Си също се свърза със създателите на пет от въпросните видео клипове.

Един от авторите, рускинята Татяна Ефимова, която разпространява „лековитите свойства против рак на содата за хляб“ още в самото видео ясно информира, че не е лекар и няма медицинска компетентност. Ефимова обяснява, че във видеото си по-скоро е разказвала личната си история, като всеки негов зрител е бил оставен сам да прецени дали да приема содата за хляб като средство срещу борбата с рака, или не. След разговорът с медията, рускинята е премахнала видео клипа си, с коментара: „За мен не е чак толкова важно дали ще остане, или не“.

Друг бразилски автор на подобен видеоклип твърди, че чаят, който е рекламирал като средство срещу лечението на рак, не е опасен за здравето и не може да причини вреди, а след разговорът си с BBC е направил видеото частно.

Индийска медийна организация на хинди, Shunyakal, не отговаря директно на искането на Би Би Си за коментар, но видеоклипът им, който рекламира немедицински център за лечение на рак е бил изтрит от платформата, като преди премахването му е гледан над 1,4 милиона пъти.

Би Би Си също се свърза с Хаула Айсан, която популяризира магарешкото мляко като лек срещу рака, но тя не отговаря на искане за коментар.

YouTube отказаха директно интервю. В изявлението си, от компанията казват:

„Дезинформацията е трудно предизвикателство и ние предприехме редица важни стъпки за справянето с нея, включително и промяна на алгоритмите ни, с цел показването на по-авторитетно съдържание, когато става въпрос за медицински въпроси, като ще залагаме на достоверни източници. По отношение на дезинформационните видеа и откровената псевдонаучна пропаганда, единствено можем да ограничим показването на реклами в тях, като авторите им няма да бъдат партньори на платформата.“

Нашите системи не са перфектни, но непрекъснато се стремим да ги надграждаме и да напредваме в динамичното се и непрекъснато променящо онлайн пространство.“

Експерти също посочват, че повечето хора, които отправят съвети и препоръки по здрави въпроси в платформи със свободен достъп като YouTube, в повечето случаи нямат медицинско образование или компетентност.

„Молим хората, които нямат медицински компетентност или образование, да се въздържат от раздаването на здравни съвети или да дават препоръки за лечение на рак, в името на доброто на всички“, казва Исак Чун-Хай Фунг, доцент по епидемиология в Южния университет в Джорджия.

Д-р Фунг и неговите студенти изследваха здравната информация на английски език в YouTube. Те откриха, че независимо от темата, по-голямата част от 100-те най-популярни видеоклипове в YouTube са качени от любители – хора, които не са професионалисти в сферата на здравеопазването или науката.

Част от решението на тези проблеми, според него и екипа му, е професионалистите и истинските експерти да създават повече съдържание за широката общественост.

Псевдонауката в България

В края на месец август, БТВ направи собствено разследване, в което установи, че гражданинът от Бургас Светослав Стаматов е забърквал „чуден разтвор“, който е представял като „лекарство за всичко“, което според него лекува рак, проблеми с бъбреците, аутизъм (аутизмът е изменение в социалното поведение, което не подлежи на лечение) и куп други заболявания.

При разследването се оказва, че чудодейното лекарство всъщност е разредена белина, която Светослав Стаматов произвежда сам в дома си и я продава в интернет, а клиентите му са хора, които търсят лечение на тежки заболявания от всякакво естество. Трудно е да се сетите за болест, която според Стаматов продуктът не лекува.

Лекарството се е поръчвало по телефона. Екип на bTV се свърза с търговеца, като в разговора, той твърди, че продуктът „чисти вируси, бактерии, гъбички, паразити и възпаления“. Достатъчно е човек да има базови знания от биология и химия, за да се досети, че е невъзможно един продукт да има въздействие върху всички тези изброени неща, най-вече да „чисти вируси“.

От Министерството на здравеопазването изследваха веществото, като излязоха със заключение, че не само не може да се използва за лечение, но може да има и опасни последици върху здравето. Продуктът се е продавал на цена от около 40 лева, като според министерството, реалната му себестойност е около 1 лев.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари