Най-големият сайт за видео споделяне в света YouTube, собственост на Google, разкри в сряда, че планира кардинални промени в начина на третиране на видеоклиповете, предназначени за деца, като в същото време Федералната комисия по търговия на САЩ глоби Google с рекордната глоба в размер на 170 милиона щатски долара, за нарушения в запазването на поверителността на данните на децата.

В края на тази година YouTube ще въведе политики, които значително ще променят начина, по който платформата се отнася към видеоклиповете предназначени за деца. На практика, предполага се, че всеки потребител, който гледа детски видео клипове, се счита за дете според правилата на платформата, независимо каква е неговата реална възраст. В резултат на това ще бъдат ограничени данните, които порталът събира от тази потребителска активност до минимум, казаха от YouTube.

„Ще събираме само данните, необходими за поддържане на работата на услугата“.

Освен това ще спрат да се показват персонализирани реклами във видеоклиповете за деца, а функции като коментари или известия вече няма да бъдат налични в детското съдържание. Преди това компанията обеща да деактивира коментарите за всички видеоклипове с участие на малки или по-големи деца. Също в сряда YouTube каза, че създателите ще трябва да идентифицират съдържанието предназначено за деца по специален алгоритъм на компанията. Същата планира да разпознава детското съдържание, използвайки алгоритъм с машинно обучение.

От какво значение са детските видеоклипове за YouTube?

Детските видеоклипове са огромно перо от бизнеса на YouTube, който е най-големият видео хостинг в света с 2 милиарда потребители месечно. Децата съставляват една от най-големите аудитории на сайта. Това означава, че не само YouTube разчита на приходите от реклама, които се натрупват от показване на реклами в детските видеоклипове, но в платформата съдържание качват и малки, и големи автори на видеа. Промени в количеството данни, които YouTube събира от всички видеоклипове, насочени към деца и премахването на персонализираните реклами, коментарите и известията ще направят създателите на съдържание за деца по-внимателни.

Google ще плати 170 милиона долара, заради твърденията, че платформата YouTube е събирала личната информация на децата без съгласието на родителите, съобщи американският регулаторен орган FTC. Разследването се фокусира върху това дали YouTube незаконно е събирал личните данни на децата, без родителите да са били информирани за това.

Съгласно сключеното споразумение, Google ще плати 136 милиона на FTC и 34 милиона долара на Ню Йорк за това, че е бяха признати твърденията, че е нарушила Закона за защита на поверителността на децата в интернет (COPPA). FTC заяви, че това далеч не е най-голямата санкция налагана някога за дело по нарушение на COPPA, откакто конгресът прие закона през 1998 г.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари