YouTube заяви, че са започнали разследване на предполагаемо автоматично изтриване коментари, които са критични към Китайската комунистическа партия (ККП), предава The Guardian.

От компанията са уверени, че става дума за „грешка“ в автоматизираната система за наблюдение над коментарите и съдържанието, чието влияние е по-голямо във времето на пандемия и изпращането на много от човешките оператори и куратори на съдържание вкъщи.

Повод за изявлението на YouTube и старта на обявеното разследване се оказват медийни репортажи, отразяващи оплаквания от страна на известния предприемач и инициатор на започналата преди няколко години VR революция Палмър Лъки, основател на Oculus. Лъки, който понастоящем работи с компания от военния сектор, отбелязва действията на YouTube в профила си в Twitter: „YouTube изтри всеки един коментар, който направих за Wumao, отдел към Китайската комунистическа партия, занимаваща се с интернет пропаганда“, допълвайки, че изглежда този нов филтър е просто нова политика за цензуриране. Коментарът му е одобрен от много от неговите последователи в социалната мрежа, които на свой ред споделят подобни случаи, в които най-голямата платформа за видеообмен в Мрежата е цензурирала съдържание, което открито критикува ККП.

Британското издание споделя, че думите на Лъки са привлекли вниманието на американския сенатор от Републиканската партия Тед Круз, който определя положението, като „изключително смущаващо“.

„Защо Google/YouTube цензурира американци за сметка на ККП? Това е грешно“, пише Круз. „Големите технологични компании са пияни с власт. Законът „Шърман“ забранява злоупотребата с монополната позиция. Министерството на правосъдието трябва да спре това веднага“.

От YouTube излязоха с официално изявление по повод появилото се противоречие, подчертавайки, че те не са правили, каквито и да е било промени в политиките си и че филтрите са проектирани да премахват единствено коментари, които са спам, както и такива, които призовават за насилие и омраза.

„Това изглежда е грешка в системите ни за контрол и ние разследваме случая“, гласи официалната позиция на YouTube. „Потребителите могат да докладват предполагаеми проблеми, за да може да адресираме грешките и да направим нужните подобрения по нашия продукт“.

Ситуацията се развива на фона на засилена критика към Китай от американските официални представители по отношение на начина, по който ККП се справя с началото на пандемията с COVID-19 и подозренията, че те са укрили информация за вируса, с което са попречили на света да реагира адекватно.

Случаят идва скоро и след скандалното разкритие, че ККП е успяла да се сдобие с предварителна версия на доклад на европейските институции, в който Китай бива критикуван остро. Намеса на лобисти от страна на Пекин обаче е смекчила доста тона към Поднебесната империя в официалната версия на документа.

5 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари