YouTube свали клипове от официалните канали на музиканти заради шегаджия

6
17

Неизвестен шегаджия реши да тества системата за контрол над съдържанието със запазени авторски права, която функционира в най-големия видеопортал YouTube. Потребителят, подвизаващ се с прякора iLCreation, пуснал масирана порция от оплаквания за нарушения на авторските права чрез специалната система, която е вградена в YouTube за да могат правоносителите да защитават своите творения, информира Gizmodo.

Почти всички молби на шегаджията били уважени и едни от най-популярните клипове в YouTube били свалени почти незабавно. Разбира се, това че iLCreation не е представил никакви доказателства, че е носител на авторските права не се видяло съмнително на хората, които се грижат за видеопортала.

Сред жертвите на експеримента се забелязват имената на Джъстин Бийбър, Лейди Гага, Риана и Бруно Марс. Техни клипове са били свалени от официалните им VEVO акаунти. Няколко часа по-късно истината е лъснала и свалените музикални произведения са били върнати на мястото им. Щетите от станалото са възстановени, но по-важното е, че инцидентът показва колко несъвършена е системата на YouTube щом позволява да се уважават неоснователни искания, които носят вреди на невинни потребители, качващи напълно законно мултимедийно съдържание.

Продуцентската компания VEVO, която управлява присъствието в YouTube на най-известните музиканти в света е излязла със специално изявление, в което се казва:

„Някой изпраща фалшиви жалби за нарушения на авторските права срещу каналите на Джъстин Бийбър и Лейди Гага. Поради това YouTube е блокирал достъпа до някои от клиповете. Работим с видеопортала за да изчистим този въпрос по възможно най-бързия начин.”

Няколко часа след инцидента всички свалени клипове са били върнати онлайн по старите им места в YouTube. Сайтът разполага с различни системи за докладване на нарушения, свързани с кражбата на съдържание. Някои от тях са автоматизирани, но на този етап не е ясно коя точно е била използвана от iLCreation.

YouTube предупреждава, че изпращането на фалшиви жалби за нарушения на авторски права може да се третира като престъпление с всички произтичащи от това последствия. Подобни искания водят до преки финансови загуби, защото всяко показване на клиповете, които са били премахнати носи пари и временното сваляне на произведенията е нанесло щети на правоносителите. Изводът от целия случай е, че системата на YouTube има нужда от модификации, които да предотвратят подобни инциденти занапред.


Джъстин Бийбър едва ли е доволен от станалото

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
rofff
rofff

Хаха, евала на тоя пич!

stanipeace191
stanipeace191

Жалко че са ги възстановили 🙁

danchobg
danchobg

нищо, пак ще ги смъкнат

mKrotiFy
mKrotiFy

ее добре, яка гавра с JB 😀

roast_boy
roast_boy

Откога JB се свързва с посеркото бибър?? JB е запазена марка на James Bond и Jim Beam.

danchobg
danchobg

извода е че неговото/нейното име и лице трябва да бъдат изтрити от земята