Видео гигантът е събирал данните на деца под 13-годишна възраст. Това е в разрез с американския закон за защита на поверителността на децата в интернет (COPPA). Още през юли The Washington Post съобщи, че е постигнато споразумение, което може би ще спаси Google от многомилионна глоба.

Този вторник Bloomberg съобщи, че като очевиден опит да успокои регулаторите, YouTube планира да прекрати практиката си да разрешава „насочени“ реклами на видеоклипове, които децата са по-склонни да гледат.

Това решение може да намали приходите от реклами на платформата с цели 10 %, което представлява 50 милиона долара годишно, според отраслов анализатор, цитиран в доклада.

Bloomberg заяви, че не е напълно ясно дали прекратяването на насочените реклами на видеоклипове за деца е част от споразумението за FTC. Също така не е ясно как всъщност YouTube ще реализира тази идея и ще определи кой от милионите видеоклипове на нейната платформа е насочен към деца.

С новината за разследването на FTC, завихряща се от юни, Google обмисля други големи промени в своята видео платформа за защита на децата. Тя включва преместване на цялото детско съдържание към YouTube Kids.

1Тази година YouTube вече е премахнал повече от 800 000 видеоклипа , нарушаващи правилата за безопасност на децата.

Не е ясно какъв ще бъде размерът на предполагаемата глоба на FTC спрямо YouTube. През февруари агенцията наложи глоба от 5,7 милиона долара срещу TikTok, видео приложение, насочено към тийнейджъри. Глобата бе свързана с това, че приложението не се нуждае от съгласие от родителите, преди да събира данни от потребители на възраст под 13 години. Подобна практика, реши FTC , е в нарушение на COPPA. Tiktok се радва на голяма популярност сред децата на възраст 8-15 години и е сред най-популярните приложения за тийнейджъри.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари