16.5 C
София

YouTube също премахна клипове с предварителни обявления за победа в изборите в САЩ

Най-четени

YouTube във вторник заяви, че е свалил множество видеоклипове, които предават на живо фалшиви резултати от избори, часове преди затварянето на избирателните секции навсякъде в САЩ.

Видеоклиповете, които платформата е решила да блокира, твърдят, че един от кандидатите на изборите вече е спечелил, като едно от тези видеа е гледано от хиляди потребители. В някои от тези видеоклипове са се съдържали и реклами след предварително одобрение за монетизация от YouTube, което означава, че създателите на съдържание са успели да печелят приходи от тези видеа.

„След внимателен преглед премахваме видеоклипове и излъчвания на живо, които нарушават нашите Правила на общността. Установихме политики, забраняващи спам, измамни практики и измами и продължаваме да бъдем бдителни по отношение на съдържанието, свързано с избори, в периода преди и след изборите.“

Докато YouTube се опитва да даде приоритет на видеоклиповете от масовите новинарски мрежи, някои от видеоклиповете, които предават фалшивите резултати, принадлежат на канали, които основно са посветени на музика и друго развлекателно съдържание, според екранни снимки направени от потребители на социалната мрежа Twitter. От официалната страница на YouTube са отговорили на тези публикации в социалната мрежа, като казват, че са премахнали видеоклиповете.

Екранните снимки показват, че един от каналите, които са качили подобни клипове, носи името Wicked Sounds и има 1,48 милиона абонати. Администраторът на канала не е отговорил на искането за коментар.

Поне три от свалените видеоклипове са монетизирани, според уебсайта Insider, който по-рано съобщи новината. Видеоклиповете се появяват, когато потребителите търсят резултати от изборите в платформата, се казва в сайта.

Свалянето на дезинформиращи видеа от YouTube идва в момент, в който технологичните гиганти се стремят да ограничат дезинформацията, свързана с президентските избори в САЩ. Компаниите от Social Valley, включително Google, Facebook и Twitter са нетърпеливи да докажат, че могат да избегнат грешките, допуснати на изборите през 2016 г., когато изборите бяха повлияни от намесата на руски агенти, които експлоатираха големите социални мрежи и технологични платформи.

Предаванията на живо с фалшиви резултати от изборите, дори когато във вторник YouTube започна да показва специални информационни панели под видеоклиповете за изборите, както и определени страници с резултатите от търсенето на въпроси, свързани с избори. „Резултатите може да не са окончателни“, гласи текстът на панела. „Вижте най-актуалната информация в Google.“

През септември YouTube заяви, че ще показва информационни панели на хората при гласуване по пощата, когато гледат видеоклиповете, които обсъждат темата.

Така например сутринта всички медии оповестиха, че се е наложило Twitter да премахне публикация на Тръмп, в която президентът оповестява, че вече е спечелил изборите, въпреки че всички бюлетини все още не са преброени.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини