YouTube ще остави забраната за достъп на Тръмп

0
187

Главният изпълнителен директор на YouTube Сюзан Войчики заяви в четвъртък, че на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп в крайна сметка ще му бъде разрешено отново да публикува видеоклипове в платформата, след като достъпът му беше отнет преди приблизително два месеца, но това няма да стане веднага, нито в близките седмици.

Тръмп беше отстранен от YouTube на 12 януари, дни след като смъртоносните бунтове в Капитолия на САЩ се разразиха, заради нарушаване на правилата на платформата за забрана на подбуждането към насилие. Наказанието забраняваше на Тръмп да качва видеоклипове и предавания на живо и да деактивира коментарите под своите видеоклипове. Оттогава YouTube удължи забраната на Тръмп два пъти.

В четвъртък Войчички заяви, че забраната на Тръмп в крайна сметка няма да бъде завинаги. „Искам да потвърдя, че ще премахнем забраната на канала“, каза тя по време на събитие, организирано от Атлантическия съвет, мозъчен тръст, базиран във Вашингтон. „Ще премахнем спирането на достъпа до канала на Доналд Тръмп, когато установим, че рискът от насилие е намалял.“

Тя каза, че този момент все още не е дошъл, като се позова на предупреждения от полицията на Капитолия в четвъртък за поредната потенциална атака. Някои последователи на конспиративните теории от QAnon, които твърдят, че „почитащи сатаната канибали и педофили целят да свалят Тръмп от власт“, вярват, че бившият президент ще се върне в Белия дом до края на тази седмица (първоначалните прогнози са били до 4-ти март, но очевидно това не е факт). „Съвсем ясно е, че повишеният риск от насилие, все още остава, каза Войчички.

Гигантите от Силициевата долина се опитват да овладеят влиянието на Тръмп, тъй като платформите за разпространение на обществено съдържание определено имаха своята роля в организирането на бунтовете срещу Капитолия. Освен блокирането в YouTube, Тръмп получи и постоянна забрана за достъп в Twitter, а Facebook също е блокирала неговия акаунт за неопределено време, като и двете платформи са спрели рекламите на неговите онлайн магазини за артикули, свързани с предизборната му кампания. Apple, Google и Amazon също са предприели действия срещу Parler – социална мрежа, използвана за популяризиране на крайнодесни и екстремистки организации, която бунтовниците използваха за планиране на атаките.

YouTube има известен толеранс, когато някой наруши нейните правила. Три нарушения в рамките на 90-дневен период водят до трайно отнемане на достъпа до платформата (що се отнася до качване на клипове, разбира се). Първото нарушение на правилата носи едноседмична забрана за публикуване на съдържание, второто с двуседмична, а при трето платформата определя срока в зависимост от случая.

2.3 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари