В края на миналата седмица, Фондация „Електронна граница“ (Electronic Frontier Foundation, EFF) съобщи, че две от водещите видеоплатформи в Интернет днес – YouTube и TikTok – са изказали готовност да се съобразят с противоречив закон за онлайн свободата в Турция. Решението на YouTube би могло не само да наруши основни свободи и демократични ценности, но и да създаде опасен прецедент, който да послужи за пример на правителства с подчертано авторитарен характер, каквото е това в Турция.

Турското правителство при управлението на президента Тайип Реджеп Ердоган нееднократно през годините е демонстрирало непоносимостта си към свободата на изразяване. Така под ударите на властта нееднократно попадат платформи, като Wikipedia, YouTube, Google, Twitter и др. онлайн ресурси. По данни на сайта EbgelliWeb ( в превод „Блокираната мрежа“ – б.а.), създаден от Асоциацията за свободата на изразяване в Турция, към края на 2019, турските власти са блокирали достъпа до 408 494 уебсайта, 130 000 интернет адреса, 7000 Twitter акаунта, 40 000 туита, 10 000 YouTube видеа и 6200 публикации във Facebook. И тази цензура ще се увеличи с новоприетия закон за социалните медии. По силата му, въпросните компании трябва да назначат местен представител, който да следи онлайн потока и да изисква свалянето на съдържание, което е неудобно за Анкара. Ако въпросната компания не се съобрази с местния закон се предвиждат солени глоби, забрана за реклама на въпросните платформи и намаляване на връзката до въпросния ресурс с до 90%, което фактически означава блокирането му, тъй като той практически няма да може да се използва. Първата фаза от въпросния план – назначаването на местен представител – завършва на 17-ти този месец и ако компаниите не се съобразят, ги очакват глоби.

Несъгласието с изискванията на правителството около закона за социалните мрежи първоначално беше силен“, пишат Катица Родригес и Хилал Темел от EFF. „Facebook, Instagram, Twitter, Periscope, YouTube и TikTok не назначиха свой представител, когато през миналата година беше представен закона. Но сега, независимо от явната заплаха за фундаменталните права на потребителите, две мощни социални платформи капитулираха. Първата, YouTube, обяви през декември, последвана от TikTok в петък и DailyMotion днес, девети януари, че ще се съобразят с искането на властите. Тези компании създават опасен прецедент, който ще направи трудно за други компании да отвърнат на удара“.

Освен в конкретния случай с Турция, съгласието на Google (в лицето на YouTube) да се съобрази с авторитарната власт в Турция създава прецедент, който може да се използва от управниците в други държави, в които властта не обича несъгласните с нея. Заедно с това, в конкретната ситуация, Google нарушава основни разпоредби на ООН по отношение на спазването на основни човешки права.

„Социалните медийни компании трябва да дадат предимство на международните закони за човешките права, когато те влизат в противоречие с местните закони“, припомня EFF. Организацията пише, че преди две години, специалният докладчик на ООН за свободата на изразяване призовава компаниите да признаят закона за човешките права, като като доминиращ глобален стандарт за свобода на изразяването в техните платформи, а не законите на конкретните държави. Подобен смисъл носи и документа на ООН, засягащ водещите принципи за бизнеса и човешките права, в който компаниите се призовават да уважават правата на човека и да не помагат за нарушаването им.

В средата на декември, EFF, ARTICLE 19 и Асоциацията за свободата на изразяване в Турция пишат до YouTube общо писмо, в което призовават компанията да не назначава местен отговорник по следене на съдържанието на платформата за територията на Турция – апел, който не е уважен.

2 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари