fbpx
0.2 C
София

Zoom премахна кода за изпращане на данни до Facebook от мобилното си приложение

Най-четени

След разкритието на Motherboard в петък, 27-ми март, че популярното приложение за видео срещи Zoom споделя информацията на потребителите с Facebook от приложението си за iOS, от компанията вече актуализираха кода и изглежда практиката за подаване на информация до социалната мрежа вече е прекратена.

От Zoom казаха в изявление пред Motherboard, че тъй като са предлагали опцията за влизане чрез Facebook, вместо създаването на нов акаунт на потребителя в платформата, с цел „да предоставим на потребителите си удобен начин за достъп до нашите услуги“, се е наложило да използват софтуерния комплект за разработка SDK на Facebook, който се използва още в редица други мобилни приложения, свързвайки приложението с графичния API на Facebook. С така създадения код, SDK е имал възможността да предава информация за ползвателите на крайния продукт (в случая приложението Zoom) до Facebook, дори потребителите да нямат акаунт в социалната мрежа.

Facebook изисква от разработчиците на приложения, използващи SDK, да споделят тази информация в своите политики за поверителност, но в тези на Zoom не се споменава изрично, че Facebook ще получават данни за активността на потребителя, дори ако той няма свързан акаунт в социалната мрежа.

От Zoom казаха, че вече са премахнали кода на Facebook SDK в последната версия на приложението за iOS, което вече е достъпно в маркета App Store.

Според изявлението на Zoom пред Motherboard, приложението не е споделяло никаква чувствителна информация, като потребителски имена, имейли и телефонни номера, но „включва данни за устройствата на потребителите, като типа и версията на мобилната операционна система, часовата зона на устройството, модела на апарата, неговите хардуерни параметри -размера на екрана, процесорните ядра и дисковото пространство“. Това съвпада с констатациите, направени от Motherboard миналата седмица.

Решението

След изявлението от портала са анализирали актуализираната версия на приложението за iOS и са установили, че Zoom наистина е спрял да изпраща данни към Facebook при стартиране на приложението.

В секцията „Какво ново“ в описанието на приложението Zoom в App Store се казва, ме въпреки премахването на SDK на Facebook, потребителите все още могат да влязат с акаунта си в социалната мрежа, ако имат такъв. На потребителите се препоръчва да актуализират приложението, за да активират промените.

От компанията се извиниха за „нежелания надзор“ и казаха, че „приемаме изключително сериозно личния живот и неприкосновеността на своите потребителите. Извиняваме се за инцидентната практика и държим да подчертаем, че от Zoom винаги ще реагираме незабавно на проблемите и желанията на потребителите на нашите услуги.“

С това решение, проблемът с изпращане на информация от Zoom се решава, но приложенията, които използват Facebook SDK са десетки.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини