fbpx
3.9 C
София

Zoom ще плати 86 милиона долара по дело за нарушаване на поверителността

Най-четени

Компанията за видео конферентни срещи Zoom се съгласи да плати 86 милиона щатски долара, за да уреди съдебно дело за неприкосновеността на личния живот в САЩ.

В делото се твърди, че Zoom e нахлула в личния живот на милиони потребители, споделяйки техните лични данни с Facebook, Google и LinkedIn.

В делото също така компанията бива обвинена, че погрешно е заявила пред потребителите, че предлага криптиране от край до край и че не е успяла да попречи на редица хакери да провалят срещи в нейната платформа, да получават неправомерен достъп до частни конферентни разговори и по този начин е изложила на риск поверителността и безопасността на много потребители.

Фирмата отрече всички изброени нарушения, но все пак пое публичен ангажимент да засили практиките си за сигурност.

Предварителното споразумение, което също включва разпоредба, че Zoom ще осигури на персонала си специално обучение по обработка на личните данни и поверителност, все още подлежи на одобрение от окръжния съдия на САЩ Люси Ко в Сан Хосе, Калифорния.

Представител на Zoom каза: „Поверителността и сигурността на нашите потребители са основни приоритети на Zoom и ние приемаме сериозно доверието, което нашите потребители ни оказват. Гордеем се с напредъка, който направихме в нашата платформа, и очакваме с нетърпение да продължим да правим нововъведения, при които поверителността и сигурността на потребителите ни ще останат на преден план.“

Съдебното дело, по което компанията сега ще изплати въпросното обезщетение, представлява колективен иск, заведен през март 2020 г. в Окръжния съд на САЩ в Северния окръг на Калифорния, като представлява само една от няколкото правни оплаквания, подадени срещу базираната в САЩ платформа за видео конференции. Делото е заведено от името на платени абонати на Zoom.

Според адвокатите на ищеца абонатите на Zoom само от САЩ, които използват платените пакети на компанията, са генерирали за компанията приходи от 1,3 млрд. щатски долара.

Ако предложеното споразумение бъде одобрено, абонатите, включени в колективния иск, ще имат право на възстановяване на 15% от заплатените от тях суми за абонаментните планове на компанията.

Адвокатите на ищците също възнамеряват да поискат 21,3 млн. щатски долара възнаграждение за юридическата им работа.

Zoom беше една от компаниите, които се радват на поголовен растеж в резултат от пандемията на коронавируса, като името ѝ буквално се превърна в нарицателно за видео срещи за много хора. Когато този процес на набиране на популярност за платформата обаче започна да става факт, наяве излязоха много уязвимости, които показаха, че платформата не е подготвена за тази потребителска база, която изведнъж беше придобила, и навярно не беше очаквала.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини