Животът ни все повече зависи от цифровия свят, а Google е може би единствената услуга, на която всички разчитаме. Независимо дали става въпрос за съхранение на снимки, важни файлове или лични имейли, контролът върху акаунта в Google е много важен предвид обема на данните.
Но какво се случва с нашия акаунт в Google и с всички негови данни, когато починем?
За щастие Google гарантира, че можете да се подготвите за най-лошия сценарий. Така че близък човек, например член на семейството или приятел, да получи достъп до профила ви и да възстанови част от тези данни. „Мениджър на неактивни акаунти“ на Google гарантира този процес.
Съответно потребител може да заяви, че иска всички негови данни да бъдат изцяло изтрити след смъртта му.
Ето как работи мениджърът за неактивни акаунти на Google и как да го настроите.
Според страницата за поддръжка на Google, мениджърът на неактивни акаунти е начин потребителите да споделят части от данните на акаунтите си или да уведомят някого, ако са били неактивни за определен период от време.
Ако не сте се подготвили за това какво трябва да се случи, след като акаунтът е неактивен, то Google автоматично изтрива всички данни.
Google ви позволява да изберете периода от време, преди акаунтът да бъде обявен за неактивен. Той може е различен. Независимо от избрания период, Google се свързва с потребителя два месеца преди изтичането му.
Не искам всичките ми данни да изчезнат, след като почина. Как да направя така, че член на семейството да ги получи?
Потребителите могат да настроят доверен контакт, който ще получи достъп до тези данни. Предоставя се и негов телефонен номер, имейл адрес. Избирате и точно до какво да има достъп. Доверените контакти получават известие, когато профилът стане неактивен. Може да се остави съобщение от собственика, което те да получат.
Как става настройката?
За да настроите функцията, просто докоснете „Manage your Google Account“ (Управление на профила в Google) под профилната си снимка в Gmail. Или просто отидете на myaccount.google.com и влезте в профила си.
Сега отидете на раздела „Data & Privacy“ (Данни и поверителност) и продължете да скролвате надолу.
Ще видите раздела „More options“ (Още опции). Една от опциите там е „Make a plan for your digital legacy“ (Направете план за цифровото си наследство), като до нея е написано „Plan what happens to your data“ (Планирайте какво ще се случи с вашите данни). Докоснете това.
Сега Google ще покаже страница за настройка на мениджъра на неактивни акаунти. Тя има три раздела.
В първия раздел можете да изберете периода от време, преди Google да реши, че акаунтът ви е неактивен. Ще въведете и някоя информация за вас, нужна на механизма.
Във втория раздел Google ще ви попита: „Choose who to notify & what to share“ (Изберете кого да уведомите и какво да споделите). Не забравяйте, че можете да изберете до 10 души, които да уведомим. Можете също така да им дадете достъп до някои от данните си. След като ги добавите, можете да настроите и функцията AutoReply (Автоматичен отговор).
В третия раздел на тази страница Google ще ви попита какво трябва да направи с всичките ви данни, след като акаунтът ви стане неактивен.
Става ясно, че доверените контакти имат 3 месеца, за да получат това, до което сте им дали достъп. След това информацията се изтрива. Независимо от сценария, когато се трият данните за профила, изчезва и публичната информация – като клиповете ви в YouTube например.
Какво се случва, ако някой почине, без да се включи в този план?
Близките му могат да се свържат с Google, за да бъде затворен акаунта. При определени обстоятелства могат да получат достъп до някои данни от него. Процесът обаче е по-тромав и сложен.
Всичко важно от света на технологиите, директно в пощата ти.
С абонирането приемате нашите Условия и Политика за поверителност. Може да се отпишете с един клик по всяко време.
Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Google Новини, TikTok, Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iPhone, Huawei, Google Chrome, Microsoft Edge и Opera!




















