От днес, в настройките на Google акаунта, се появи Мениджър на неактивните профили, който журналистите от The Verge мрачно описаха като „какво ще се случи с вашите данни, когато умрете“.
Същността на новите настройки (присъства и български вариант) е в това, че ако със собственика на профила нещо се случи и до акаунта никой няма достъп, то се предлага избор от два варианта: всичките данни от акаунта (писма, фотографии, видео, съдържанието на Google Drive) да бъдат предадени на избрано от потребителя доверено лице или след изтичане на определен срок на бездействие – потребителските данни да се изтрият окончателно и безвъзвратно.
Ако възникне желание за ползване на новата функционалност, то първото, което е необходимо да се укаже е периодът на изчакване (срокът за бездействие на акаунта), след изтичането на който се счита, че потребителят е починал. При всяко успешно влизане в акаунта на Google, този срок автоматично се увеличава. Ако мрачната дата започне да се приближава, то Google ще изпрати съобщение до електронните пощи или SMS за това, че спешно е необходимо да се влезе в акаунта.
Необходимо е също така да бъде представен списък от доверени лица, на които да бъде поверено съдържанието на акаунта, ако с неговия собственик наистина се е случило нещо. В този случай, при настъпване на часа „Х“, на доверените приятели ще бъдат отправни съответните електронни съобщения.
И в краен случай, ако собственикът на акаунта реши да не споделя с никого своето цифрово наследство, то е възможен вариант, при който след изтичането на срока, данните да бъдат безвъзвратно изтрити.
Всичко важно от света на технологиите, директно в пощата ти.
С абонирането приемате нашите Условия и Политика за поверителност. Може да се отпишете с един клик по всяко време.
Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Google Новини, TikTok, Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iPhone, Huawei, Google Chrome, Microsoft Edge и Opera!