Google пусна третата предварителна версия за разработчици на Android 11. В нея са въведени редица промени, както и някои нови функционалности. Една от промените, забелязана от Mishaal Rahman, цели да подобри поверителността на потребителите.
Ако дадено приложение не бъде използвано в определен период от време, операционната система автоматично може да отнеме дадените му разрешения
Имайте предвид, че функционалностите и промените в тези предварителни версии може и да не се появят във финалната версия. Възможно е да видим промяна в механизма на работа на тази опция, или въобще да я няма, ако Google решат така.
Автоматичното премахване на разрешения е прикачено към настройките за всяко едно инсталирано приложение. Няма функция, която го пуска за всички приложения и по подразбиране е спряно.
За да се възползваме, отваряме раздела с разрешения на даденото приложения и включваме “Auto revoke permission” опцията. Android ще премахне правомощията, ако „приложението не е използвано няколко месеца“.
Критики
Според доста хора, опцията в този си вид не е полезна. Първо, защото трябва да се включва за всяко едно приложение индивидуално. Повечето потребители на Android въобще няма да открият възможността. Дори и да я открият, малко хора ще искат да я пускат поединично.
Другото странно нещо, е че от Google са определили странен времеви период – няколко месеца. Колко са няколко месеца? Не е ли това прекалено дълго?
Не на последно място, някои хора докладват, че това премахва само някои разрешения, а не всички, съобщават от ghacks.
Всичко важно от света на технологиите, директно в пощата ти.
С абонирането приемате нашите Условия и Политика за поверителност. Може да се отпишете с един клик по всяко време.
Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Google Новини, TikTok, Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iPhone, Huawei, Google Chrome, Microsoft Edge и Opera!

















