fbpx
7.6 C
София

Автомобилната промишленост на САЩ може да изгуби 300 хиляди работни места заради електромобилите

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Както всички големи промени, преходът към нов вид транспорт ще доведе до сериозни сътресения в тази индустрия, което ще се отрази на пазара на заетостта. В доклада, който в началото на тази седмица бе публикуван от Института за икономическа политика се казва, че към 2030 година автомобилната промишленост на САЩ ще загуби от 75 хиляди до 300 хиляди работни места заради фундаменталните разлики в производството на бензиновите и електрическите автомобили. Сглобяването на електрически автомобил изисква 30% по-малко ръчен труд, понеже в електромобилите има много по-малко подвижни елементи. Освен това, по-голямата част от ключовете модули за електромобили се произвеждат в Азия.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън пресметна, че към 2030 година най-малко 50% от всички нови автомобили, които се продават на територията на страната, ще бъдат с електрическо задвижване. Според данните на изследователския център Pew, към днешен ден 7% от американците притежават електрически или хибриден автомобил, а 39% са се приготвяли да си закупят подобно транспортно средство. За ускоряване електрификацията на транспорта демократите в Конгреса предложиха програма за повишаване на данъчните отстъпки за закупуване на електромобил от $7500 на $12500.

Според американските икономисти, тези стимули няма да увеличат потребителското търсене. Необходимо е да се окаже поддръжка на местните производители. Това също е предвидено в този програма – допълнителни $4500 данъчна отстъпка ще се дава за автомобилите, които са произведени в САЩ, техните компании участват в синдикат, като се предвидени още $500, ако и акумулаторният блок на въпросния автомобил също е произведен в САЩ.

 

Според анализите на института за икономическа политика, това не е достатъчно. Само около 50% от всичките електромобили, които се продават в САЩ, се произвеждат на територията на страната. По-малко от половината електродвигатели, които се използват в електрическите автомобили, се произвеждат в местните заводи, а необходимостта от останалите компоненти за ДВГ автомобилите е удовлетворена максимум до три четвърти от необходимото.

Ако пазарният дял на местните ДВГ производители падне с 40%, то към 2030 година 200 хиляди души от автомобилната промишленост ще останат без работа. Това ще стане заради фундаменталната разлика между производството на бензиновите и електрическите автомобили. Сглобяването на електромобил изисква много по-малко ръчна работа, понеже при него са много по-малко механично подвижните компоненти.

За сравнение, Китай е в много по-изгодно положение. Около 98% от всичките електромобили, които се продават в тази страна, се произвеждат в местните заводи. Почти 100% от парите дадени за акумулаторния блок, който е най-скъпият компонент на електромобила, си остават в Китай, докато половината акумулаторни батерии за американските електромобили се купуват от Южна Корея, Япония или отново Китай.

 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини