fbpx
14.8 C
София

До 2026 гoдина в Европа ще има зарядна станция за електромобили на всеки 60 километра

Най-четени

В понеделник Европейският парламент и държавите членки постигнаха споразумение, според което през следващите няколко години европейските държави ще въведат в целия регион точки за зареждане с електричество и водород.

Според доклад на Bloomberg, публикуван във вторник, крайният резултат ще бъде зарядна станция за електромобили на всеки 60 километра.

Сделката ще обслужва и камиони, които ще имат специални станции на интервали 120 километра. Очаква се половината от тези цели да бъдат постигнати до 2028 година. Освен това до 2031 година ще бъдат налични и станции за зареждане с водород.

„Споразумението ще изпрати ясен сигнал на гражданите и другите заинтересовани страни, че удобна за ползване инфраструктура за презареждане и станции за зареждане с алтернативни горива, като водород, ще бъдат инсталирани в целия ЕС.“

заяви Андреас Карлсон, шведски министър на инфраструктурата и жилищното строителство, в изявление на Европейския съюз (ЕС).

През същата седмица беше представено знаково споразумение, което гарантира, че до 2035 година всички нови автомобили, продавани в ЕС, няма да отделят емисии, макар че в последния момент Германия все пак постигна договорка с ЕС за допускане на автомобилите, които ще се движат с така нареченото електронно гориво.

По данни на Европейската комисия пътническите автомобили и микробусите допринасят съответно за около 12 % и 2,5 % от всички емисии на CO2 в ЕС. CO2 е основният парников газ.

По-рано този месец ООН отправи предупреждение, че целта за ограничаване на повишаването на глобалните температури до 1,5 °C вероятно няма да бъде постигната, ако не бъдат предприети повече мерки. Именно този решаващ фактор доведе до новите квоти.

Според новите разпоредби до 2035 година всички нови автомобили, продавани в ЕС, не трябва да отделят никакви емисии на CO2, а до 2030 година емисиите на CO2 трябва да бъдат с 55% по-ниски от тези през 2021 година.

Справяне с липсата на инфраструктура

ЕП се надява с новата сделка за зарядни станции да реши проблема с липсата на инфраструктура за зареждане, която се счита за един от основните фактори, възпрепятстващи прехода към електромобили.

„Новите правила ще гарантират, че управлението и зареждането на автомобил от ново поколение е толкова просто и удобно, колкото и при автомобил, който зависи от бензина или дизела. Трябва да декарбонизираме транспортния сектор, който все още е отговорен за огромна част от емисиите.“

заяви Исмаил Ертуг, законодателят, отговарящ за новата знакова сделка

ЕС също така има амбициозни планове да гарантира, че 90 % от тежкотоварните превозни средства ще имат нулеви емисии до 2040 година, според Bloomberg.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Moto Razr 40 Ultra – впечатлява от пръв поглед, печели ни с практични решения

В месеците след пандемията, най-накрая пазарът на сгъваеми смартфони, както глобално, така и в България започна да набира скорост, а тази година виждаме все...

Подобни новини