fbpx
7.6 C
София

Ето всичко, в което електромобилите превъзхождат колите с ДВГ

Най-четени

Дебатът за електромобилите и колите с двигател с вътрешно горене (ДВГ) е един от най-горещите в момента. Електрическите превозни средства навлизат все по-активно в транспорта. Законодателството ги подкрепя по всякакви линии заради борбата с климатичните промени

Някои части от обществото обаче дават силен отпор срещу приемането на електромобилите.

Те имат различни аргументи. Днес ще разгледаме нещата, в които електрическите превозни средства превъзхождат тези с ДВГ. Те оборват част от критиките, които са се формирали като мит.

Ефективно оптимизиране на енергията

В процеса на превръщане на енергия от какъвто и да е източник в кинетична енергия, винаги има известна загуба. Химическата енергия от горивото се трансформира в задвижване чрез вътрешно горене. Тук загубите са в по-голяма степен чрез отделянето на топлина, и в по-малка заради триенето. Според Inside EVs, съвременните коли с ДВГ постигат 40% ефективност. Освен това по цялата задвижваща система се губи допълнителна енергия. Паразитните загуби от други системи в автомобила допълнително намаляват общата ефективност при колелата.

Yale Climate Connections наскоро публикува статия, в която се отбелязва разликата в ефективността на електромобила и ДВГ. При електромобил, оборудван с рекуперативно спиране, общите загуби на енергия по време на движение са около 11%. Загубите от входа на двигателя първоначално възлизат на около 35 %, но рекуперативното спиране възстановява около 22 % от тях. 

Отделянето на шум

Производителите на електромобили от дълго време популяризират тихите свойства на задвижването. Без да е необходимо да се изгаря гориво в контролирани експлозии, за да се създаде движение напред, голяма част от това, което причинява шума, е елиминирано. 

Интересен мисловен експеримент е да си представим град, в който движението се състои само от електрически автомобили. Нивото на звука ще бъде драстично намалено, което може да направи средата много по-приятна. Освен това според The Conversation шумът от трафика е значително по-силен, отколкото си мислим, и допринася най-много за шумната среда в града, която може да повлияе и на нивата на стрес сред населението. 

Силният шум има въздействие и върху инфраструктурата. Образуват се микропукнатини в повърхностите, които се натрупват и ускоряват ерозията. 

Въпреки явните недостатъци, любовта към шумните двигатели с ДВГ е разбираема и едва ли някога ще се изкорени. 

По-малко необходима поддръжка

Колкото и шофьорите да обичат автомобилите си, повечето от тях ненавиждат необходимостта да ги поддържат. Дори тези, които се справят сами и харесват работата, биха се радвали да я пропуснат, ако е възможно. Това при колите с ДВГ няма как да се пропусне, заради топлината, студа, вибрациите, триенето. При електромобилите ситуацията е различна. 

При ДВГ движещите се части, особено в един съвременен двигател, са твърде много, за да бъдат изброени. Под капака на електромобила има средно около 20 движещи се части. В останалата част на автомобила има и други движещи се части, но основният задвижващ агрегат е далеч по-малко сложен, като изключим електрониката.

Липсват много системи, които изискват смазване, съответно масло. Двигателят използва спирачните сили, за да генерира повече енергия, която се изпраща обратно в акумулатора. При електромобилите животът на накладките е по-дълъг. Електрическите двигатели имат малка част от сензорите и нито една от частите на всмукателната и изпускателната система. Това не означава, че покупката на електромобил ще означава, че никога няма да го вкарвате в сервиз. Но основната част от ремонтните дейности и редовната поддръжка би трябвало да са значително по-малко.

Ускорение

Електрическият автомобил обаче има огромно предимство пред автомобила с ДВГ по отношение на ускорението. Повечето автомобили се рекламират с мощността си в конски сили, но това всъщност ви казва само колко бързо могат да се движат. За да прецените колко бързо ще потегли, трябва да разгледате данните за въртящия момент. Автомобилите с по-високи стойности на въртящия момент ускоряват по-бързо, въпреки че в крайна сметка друг автомобил може да го изпревари. Електрическите двигатели имат още едно предимство, тъй като произвеждат въртящ момент мигновено. За да се създаде мощност, оборотите на двигателя трябва постоянно да се увеличават, като пиковата мощност настъпва в определен диапазон от обороти за даден двигател. Електрическият двигател, според Car Throttle, подава ток към магнитите в двигателя, действието започва веднага. Тъй като електрическият ток може да се подаде наведнъж, електромобилите могат да потеглят с изключителна сила.

Работа без емисии

Съществуват много дискусии относно въздействието върху околната среда на производството на всяко превозно средство, без значение от задвижването. Но ако оставим настрана този дебат, няма спор, че електромобилът работи без емисии и въпреки че може да използва електричество, получено от изкопаеми горива, ефективността на електромобила превъзхожда неговите аналози, работещи с гориво.

Дори когато се вземат предвид различните източници на гориво за производство на електроенергия от въглища, газ, вятър, ядрена енергия и слънчева енергия, MIT е установил, че електромобилът все още е много по-малко замърсяващ от ДВГ. 

New York Times установи, че въглеродните емисии от производството и рециклирането на електромобили са значително по-високи от тези на ДВГ, но разликата се намалява сравнително бързо и в дългосрочен план общите емисии на електромобила са много по-малко.

Движение без вибрации

Един от дългогодишните проблеми на ДВГ, въпреки факта, че инженерите са разработили много методи за справяне с него, са вибрациите. Най-разпространеният ДВГ е двигателят с възвратно-постъпателно движение на буталата, при който бутало в цилиндър се избутва насилствено напред-назад при изключително голямо налягане, за да работи цялото нещо. Това движение може да предизвика силни вибрации в зависимост от начина на конструиране на двигателя. Уравновесяващите валове и сложните опори на двигателя са няколко примера за техника, създадена за справяне с вибрациите. Освен дискомфорта, свързан с твърде силните вибрации, може да се стигне и до преждевременно износване на компонентите.

При електродвигателя имаме само въртене, което обикновено става по една и съща ос. Това прави механизма много плавно работещ. 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини