fbpx
24.8 C
София

За възстановяването на руския автомобилен пазар ще са необходими минимум 5 години

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Руският автомобилен пазар през следващите пет години може да се върне към нивата отпреди кризата. През 2027 г. продажбите на нови леки автомобили в Русия могат да варират от 1,49 млн. до 1,55 млн. единици, предполагат анализаторите на Trust Technologies (бившата PwC в Русия). Ръстът ще се дължи на разширяването на местното сглобяване на автомобили и навлизането на нови играчи на пазара, както и на увеличаването на предлагането на автомобили чрез паралелния внос, считат експертите

До 2027 г. пазарът на автомобили в Русия ще се възстанови до нивата отпреди кризата. Тази прогноза е направена от анализатори на Trust Technologies в проучването „Преглед на автомобилния пазар в Русия през 2022 г. и перспективите за развитие„, за което информира Forbes.

В проучването са представени две прогнози – базова и оптимистична. Според базовата прогноза руският пазар на автомобили ще нарасне със 7% до 670 000 единици до края на 2023 г. и ще се увеличи с 22% до 1,49 млн. единици до 2027 г. Оптимистичната прогноза предполага, че пазарът ще се увеличи с 28% през 2023 г., т.е. ще бъдат продадени 800 000 нови автомобила. До 2027 г. тази цифра ще се увеличи с 18% до 1,55 млн. единици.

Според Виктория Синичкина, директор на автомобилната Trust Technologies, реализацията на тези сценарии ще зависи „основно от стабилността на геополитическата ситуация, развитието на паралелния внос, стабилността на ценовото равнище, както и от появата на нови играчи на пазара (увеличаване на местното сглобяване)„. Но според Синичкина трябва да се има предвид, че пазарът ще се развива на фона на намаляващата платежоспособност на населението и на високите цени на автомобилите, както и на прекъсванията в доставките на компоненти.

Публикуването на подобни дългосрочни прогнози може да означава, че се предвижда събитията в Украйна да продължат дълго.

По принцип руският автомобилен пазар се срина. Според публикуваната официална информация през 2022 г. продажбите на нови леки автомобили в Русия възлизат на малко над 626 000 единици, което е с 58,7% по-малко в сравнение с 2021 г., когато са продадени 1,51 млн. единици. В парично изражение пазарът е изгубил 40,9%, като продажбите през 2022 г. са възлизали на 1,6 млрд. рубли, според проучването на руската аналитична компания Trust Technologies.

Възможно е ситуацията да се подобри, понеже РФ започна да работи с ирански брандове. През месец февруари 2023 г. стана известно, че иранските компании SAIPA и Iran Khodro са започнали процес на сертифициране на своите автомобили в Русия. Първите ирански автомобили се  очаква да се появят на пазара на 1-ви юни.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини