back to top
17.8 C
София

Уроците от Украйна задълбочават изследванията в разработването на роботи убийци

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Американската армия засилва усилията си в разработването и използването на автономни оръжия, което се потвърждава от наскоро актуализираната директива на Министерството на отбраната, съобщава изданието SciencAalert.

Актуализацията, публикувана на 25 януари 2023 г., е първата от десетилетие насам и се фокусира върху автономните оръжия с изкуствен интелект. Тя следва свързания с нея план за изпълнение, публикуван от НАТО на 13 октомври 2022 г., който цели „запазване на технологичното предимство“ на алианса в областта на това, което понякога наричаме „роботи-убийци„.

И двете съобщения са отражение на изключително важния урок, който военните по света научиха от водените напоследък бойни действия в Украйна и Нагорни Карабах: Оръжейният изкуствен интелект е бъдещето на войната.

„Знаем, че командващите виждат военната изгода от складирането на боеприпаси в Украйна“, заяви пред медиите Ричард Мойс, директор на Article 36, хуманитарна организация, която се занимава с намаляване на вредите от оръжията.

Тези оръжия, които са нещо средно между бомба и дрон, могат да кръжат в продължение на дълъг период от време в очакване на целта. Засега този тип полуавтономни оръжия все още се управляват предимно от хората, които вземат ключовите решения за задействането на съответното оръжие. Засега.

Силата на войната

Но с увеличаването на жертвите в Украйна нараства и необходимостта от постигане на решаващи предимства на бойното поле с напълно автономни оръжия – роботи, които могат сами да избират, издирват и атакуват целите си, без да се нуждаят от човешко участие.

В началото на този месец ключов руски производител обяви, че планира да разработи нова бойна версия на своя разузнавателен робот „Маркер“ – наземно автономно бойно транспортно средство без екипаж, за да подсили действащите в Украйна руски въоръжени сили.

Да напомним, че Маркер е оборудван с нови оръжия, включително преносими боеприпаси, електрически ракети, дронове камикадзета и други товари. Информацията бе  съобщена миналата година от предприятието „Андроидна техника“, разработило военния автономен робот.

Новата модификация на Маркер е оборудвана с нова система за задвижване, благодарение на което той вече е универсална платформа, която може да се придвижва по най-различни терени. В центъра на робота е поставен специализиран оптичен блок, който извършва наблюдение, прихващане на зададения обект и прицелване. Този модул се задвижва независимо от двигателите на робота. Оръжейните модули са поставени отляво и отдясно на него. Те също са изцяло автономни.

В Украйна вече се използват напълно автономни безпилотни самолети за защита на украинските енергийни съоръжения от други безпилотни самолети. Уахид Наваби, главен изпълнителен директор на американската компания, която произвежда полуавтономния боен дрон Switchblade, заяви, че днешната технология вече е в състояние да превърне тези полуавтономни оръжия в напълно автономни.

Производител на това съвременно оръжие е американската компания AeroVironment. Дронът Switchblade-600 с противотанкова бойна глава може да се управлява от оператор, но е в състояние да действа и самостоятелно. Той вижда и преценява обстановката в реално време с помощта на монтираните в негова предна част камери с висока резолюция. Управлението на Switchblade-600 може да става и с помощта на обикновен таблет. Бойният дрон-камикадзе може да лети в продължение на 40 минути.

Михайло Федоров, министърът на цифровата трансформация на Украйна, твърди, че напълно автономните оръжия са „логичната и неизбежна следваща стъпка“ във войната, и наскоро заяви, че войниците ще могат да ги видят на бойното поле още през следващите шест месеца.

Привържениците на напълно автономните оръжейни системи твърдят, че тази технология ще предпази войниците от опасности, като ги държи извън бойното поле. Те също така ще дадат възможност за вземане на военни решения със непозната до сега много висока скорост, което ще доведе до радикалното подобряване на отбранителните способности.

Към настоящия момент полуавтономните оръжия, като например дроновете с боеприпаси, които проследяват и самостоятелно ги взривяват върху набелязаните цели, все още изискват „човек в системата“. Те могат да препоръчват действия, но изискват техните оператори да вземат крайното решение.

За разлика от тях изцяло автономните дронове, като така наречените „ловци на безпилотни летателни апарати„, които сега са разположени в Украйна, могат денем и нощем да проследяват и обезвреждат прииждащите чужди бойни дронове, без да е необходима намесата на оператор, при това много по-бързо от дистанционно управляваните от човека оръжейни системи.

Критиките

Критиците като например Кампанията за спиране на роботите убийци вече над десетилетие настояват за забрана на изследванията и разработването на изцяло автономни оръжейни системи. Те считат, че в бъдеще напълно автономните оръжейни системи ще бъдат специално проектирани да поразяват и хора, а не само превозни средства, инфраструктура и други оръжия.

Те твърдят, че решенията за живота и смъртта по време на война трябва да останат в ръцете на хората. Според тях прехвърлянето им към компютърни алгоритми е висша форма на цифрова нечовечност.

Заедно с Human Rights Watch, Кампанията за спиране на роботите убийци твърди, че автономните оръжейни системи не разполагат с необходимата човешка преценка, за да направят разлика между цивилните граждани и легитимните военни цели. Също така те понижават прага на войната, като омаловажават възприеманите рискове и намаляват реалния човешки контрол върху случващото се на бойното поле.

Според тези организации, армиите, които инвестират най-много в автономни оръжейни системи, включително САЩ, Русия, Китай, Южна Корея и Европейския съюз, вкарват света в нова скъпо струваща и дестабилизираща надпревара във въоръжаването. Една от последиците може да бъде попадането на тази опасна нова технология в ръцете на международни терористи и други лица, които са напълно извън правителствения контрол.

Актуализираната директива на Министерството на отбраната се опитва да реши някои от основните проблеми. В нея се заявява, че САЩ ще използват автономни оръжейни системи с „подходящи нива на човешката преценка за употребата на смъртоносна сила„.

Хюман Райтс Уоч излезе с изявление, в което се казва, че в новата директива не е ясно какво означава изразът „подходящо ниво“ и не са формулирани указанията за това кой трябва да го определи.

Но, както твърди Грегъри Алън, експерт от Центъра за стратегически и международни изследвания в областта на националната отбрана и международните отношения, тази формулировка определя по-нисък праг от искания от критиците „значим човешки контрол„.

Той посочва, че формулировката на Министерството на отбраната допуска възможността в някои случаи, като например при самолетите за наблюдение, нивото на човешки контрол, което се счита за подходящо, „да бъде съвсем малко или никакво“.

Актуализираната директива включва и формулировка, обещаваща етичното използване на автономните оръжейни системи, а именно чрез създаването на система за надзор на разработването и използването на технологията и чрез изискване оръжията да се използват в съответствие със съществуващите международни закони на войната.

Но според Ричард Мойс от Article36, понастоящем международното право не предоставя адекватна правна основа, за да се разбере, а още по-малко да се регулира концепцията за автономността на оръжията. Засега подобни законови рамки просто все още няма.

Настоящата правна рамка не изяснява например, че командирите са отговорни за осъзнаването на това кой или какво ще активира използваните от тях системи и че са длъжни да ограничат зоната и времето, в които тези системи ще действат, за да се избегнат ненужните жертви.

Невъзможният баланс

Обновената версия на Пентагона демонстрира едновременния стремеж към внедряване на автономни оръжейни системи и към спазване на международното хуманитарно право. Предстои да разберем по какъв начин САЩ ще балансират тези си намерения и дали такъв баланс изобщо е възможен.

Международният комитет на Червения кръст, който е блюстител на международното хуманитарно право, настоява, че правните задължения на командирите и операторите „не могат да се прехвърлят върху машина, алгоритъм или оръжейна система“. В момента човешките същества носят отговорност за защитата на цивилното население и ограничаването на бойните щети, като гарантират, че употребата на сила е пропорционална на военните цели.

Ако и когато интелигентните оръжия, управлявани от мощен изкуствен интелект бъдат използвани на бойното поле, кой трябва да носи отговорността при ненужни смъртни случаи сред цивилното население? Производителят на изцяло автономният боен дрон? Създателят на алгоритмите с елементи на изкуствен интелект, които управляват тази машина. Военната групировка, която е решила да ги използва? Засега няма точен и ясен отговор на тези много важни въпроси.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Google Новини, TikTok, Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини

×