fbpx
14.4 C
София

Мерцедес ще гради собствена мрежа от електростанции

Най-четени

Mercedes обяви планове за милиарди за разработката на своя собствена мрежа за зареждане на електромобили. За щастие станциите ще са отворени за ползване и от други марки електрички и плъг-ин хибриди.

Луксозният автомобилен производител разкри плановете си вчера на изложението CES да разработи глобална мрежа от 10 000 високоскоростни зарядни устройства, захранвани с енергия от възобновяеми източници. Разгръщането на мрежата ще започне тази година в САЩ и Канада, а до края на десетилетието ще обхване Европа, Китай и други големи пазари.

За разлика от собствената мрежа на Tesla от повече от 40 000 Superchargers в световен мащаб, зарядните устройства с марката Mercedes ще бъдат отворени за автомобили на други автомобилни производители от самото начало.

Главният изпълнителен директор на Mercedes-Benz Ола Келениус описа плановете за мрежа за зареждане като „отличителен фактор“ за марката, която се стреми да премине изцяло на електрическо задвижване до 2030 г. на готовите пазари.

„Целта е да се ускори процесът на преминаване към електрички“, каза Келениус по време на разговор с медиите в началото на четвъртък. „Искаме да дадем на клиентите на Mercedes по света още една причина да се присъединят към нас по пътя към електрификацията.“

Общата инвестиция в мрежата за зареждане ще бъде в размер на няколко милиарда евро, каза Калениус.

В Северна Америка Мерцедес ще си партнира с оператора на възобновяема енергия и съхранение на батерии MN8 Energy за разработване на обектите и с доставчика на оборудване ChargePoint за доставка на зарядните устройства.

Mercedes и MN8 Energy ще инвестират около 1 млрд. долара в северноамериканската мрежа през следващите шест до седем години.

„Вярваме, че това е актив, който може да бъде финансиран“, каза Калениус. „Това е нещо, което ще може да се монетизира, когато излезе от инвестиционната фаза.“

Проблемното звено

Инфраструктурата за зареждане продължава да бъде решаващо предизвикателство за приемането на електромобилите. Досега производителите на автомобили разчитаха на набор от обществени мрежи за зареждане на трети страни и нямаха контрол върху надеждността и начина на зареждане.

Калениус признава, че е необходима стабилна инфраструктура за зареждане, за да се стимулират продажбите на електромобили.

„Нашите клиенти заслужават ексклузивно изживяване при зареждане, което да направи притежаването на електромобил и пътуването на дълги разстояния безпроблемно“, каза той. „Няма да приемем подход на изчакване това да бъде изградено

риемането на електромобили се забавя от липсата на достъпност, опасенията на клиентите за несигурност на пробега и недостатъчната обществена инфраструктура за зареждане, каза Айоса, собственик на Mercedes-Benz of New London в Кънектикът.

Но според него националната мрежа от бързи зарядни устройства на Mercedes „отговаря на две от тези три условия“.

Експанзия в Северна Америка

До 2027 г. Мерцедес заяви, че ще разполага с повече от 400 обекта и 2500 зарядни устройства в Северна Америка. Мрежата ще предлага до 350-киловатово зареждане и ще се модернизира с напредването на технологията.

Въпреки че мрежата ще бъде публична, клиентите на Mercedes ще получават специални цени и преференциален достъп чрез система за резервации.

Други предимства включват функцията Plug & Charge, която няма да изисква от клиентите на Mercedes да размахват кредитна карта или да използват мобилно приложение, за да започнат зареждането.

Подобно на Superchargers на Tesla, зарядните устройства на Mercedes ще комуникират директно с автомобила чрез кабела за зареждане.

„Ще има безпроблемна интеграция между софтуера на автомобила и [зарядното устройство]“, заяви по време на разговора главният технологичен директор на Mercedes-Benz Маркус Шефер. „Искаме да направим зареждането подобно на зареждането с гориво – приятно изживяване.“

Клиентите, които не са клиенти на Mercedes, ще могат да получат достъп до зарядните устройства, като използват различни платежни функции.

Станциите ще бъдат разположени там, където клиентите на Mercedes пазаруват, като например луксозни търговски обекти и дилърски центрове в големи населени места.

„Става въпрос за локация, локация, локация“, каза Шефер. „Знаем къде са нашите клиенти. Знаем къде продаваме електрически превозни средства“.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини