fbpx
24.8 C
София

Роботакситата в Сан Франциско причиняват огромен хаос и фалшиви сигнали на 911

Най-четени

Понякога се случват нещастни, дори смъртоносни инциденти със самоуправляващи се автомобили. Взаимодействието между тях и Сан Франциско обаче се оказа проблемно по различен начин. 

Неотдавнашни официални жалби до калифорнийските регулаторни органи разкриват странни инциденти.

Те са се случили, откакто напълно автономни таксита започнаха да работят в Сан Франциско и Лос Анджелис. Случаите са свързани главно с това, че роботаксита пречат на служителите на службите за бързо реагиране или по друг начин губят времето им.

Wired отбелязва, че в едно от писмата, изпратени до Калифорнийската комисия за обществени услуги, се твърди, че спящите пътници са довели до ненужни повиквания на 911. Притежаваната от GM компания Cruise управлява самоуправляващи се таксита в Сан Франциско, като осигурява двупосочна комуникация между пътниците и персонала на компанията. В три случая пътниците решават да подремнат по време на пътуването си и служителите на Cruise се обаждат на 911, когато те не реагират.

Властите в Сан Франциско определиха събитията като загуба на време за служителите на спешните услуги.

Поискаха от щата Калифорния да забави въвеждането на превозни средства без шофьори по обществените пътища. Изглежда, че пътниците на роботизираните таксита започват да се държат подобно на това, което биха направили в автобусите, влаковете или самолетите. 

Използват пътуванията като възможност да се наспят.

В други оплаквания се посочват инциденти, при които автономни таксита са пречили на пожарникарите. Скоро след като Калифорния позволи на Круз да експлоатира роботаксита в Сан Франциско през юни миналата година, едно от тях прегази пожарен маркуч по време на активна пожарогасителна операция. Миналата седмица пожарникарите трябваше да прекарат повече от две минути, за да спрат приближаващо се роботакси да не прегази маркуча им. В писмото се твърди, че в крайна сметка се е наложило да счупят предното му стъкло, за да го принудят да спре.

Cruise твърди, че дотогава вече автомобила е спрял.

Тези случаи изглеждат като ескалация на инцидента от юли миналата година, когато тестова група коли на Cruise спря по средата на пътя по неизвестна причина, пречейки на движението. Наложи се инженери да отстранят автомобилите от движението, след като престанаха да работят.

Този инцидент е един от почти 100-те, които според агенциите в Сан Франциско са се случили между май и декември 2022 г.

Това са документирани случаи, в които колите на Cruise са задържали движението, спирайки където не трябва, когато не трябва. Случаите нарушават обществения транспорт и карат други шофьори-човеци да реагират с внезапни, потенциално опасни маневри.

Транспортните власти на Сан Франциско и Лос Анджелис се притесняват, че технологията за самоуправление не е готова за техните градове.

Искат повече данни от компании като Cruise, преди да им позволят да разширят дейността си. Cruise заявява, че се налага да не разкрива част от информацията с цел защита на личните данни на потребителите и защита на търговските тайни. Компанията също така посочва, че нито един от отбелязаните инциденти не е довел до сериозни наранявания или смъртни случаи.

Писмата на длъжностните лица обаче не са еднозначно отрицателни. 

Те признават, че превозните средства без шофьори биха могли да увеличат възможностите за хората, които не могат да шофират, включително за хората с увреждания.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини