fbpx
-4.2 C
София

Смес от дизел и водород превърна ДВГ в еколологично чист вариант за задвижване

Най-четени

Екип от инженери от Университета на Нов Южен Уелс (UNSW) в Сидни е открил начин за задвижване на дизелов двигател със смес от дизелово гориво и водород

Това е довело до значително намаляване на емисиите му.

Защо изобщо се нуждаем от хибриден дизелово-водороден двигател, след като вече има много електрически превозни средства? Те все още не могат да се сравнят с производителността на дизеловите двигатели в някои отношения. 

Като например минното дело, транспорта на дълги разстояния, производството на енергия и селското стопанство.

Понастоящем в САЩ има 26 000 влака, които се движат с дизелово гориво. Потенциално има милиони камиони, генератори и друго промишлено оборудване, което изисква дизелово гориво. Ако разширим контекста към целия свят, цифрите са още по-значителни. 

Може би ще са необходими десетилетия, за да може електрическите двигатели да заменят напълно дизеловите двигатели.

Оказва се, че този вариант намалява емисиите на CO2 с 85%.

Ние показахме, че можем да вземем тези съществуващи дизелови двигатели и да ги превърнем в по-чисти двигатели, които изгарят водородно гориво. Тази нова технология значително намалява емисиите на CO2 от съществуващите дизелови двигатели.

Шон Кук, един от авторите на изследването и професор в UNSW.

Система за двойно гориво

Автомобилът, задвижван с дизелово гориво, има дизелов инжекционен агрегат, който освобождава гориво в горивната камера. Буталото на двигателя сгъстява горивовъздушната смес до високо налягане и температура, което води до нейното запалване. По този начин се създава налягането, което задвижва двигателя.

По време на този процес дизеловият двигател отделя множество вредни емисии. 

Директното смесване на водород с дизелово гориво в горивната камера би увеличило замърсяването с част от замърсяващите частици. За да преодолеят този проблем, те са разработили двугоривна система за водород и дизелово гориво. Тя използва устройство за директно впръскване на водород под високо налягане на определени интервали. Монтира се към стандартната система за впръскване на дизел. 

Концентрацията на водород може да се променя за различните части на горивната камера. Тези промени могат да повлияят на химичните реакции и да контролират количеството емисии, произвеждано от двигателя. 

Използвайки водород като 90% от горивото, те са успели да ограничат отделянето на CO2 от двигателя до само 90 грама на kWh. 

Това е с 86% по-малко въглероден диоксид, отколкото би отделял стандартен дизелов двигател. Освен това е установено, че емисиите на азотен оксид също са намалени значително. 

Първия хибриден двигател им отнема 18 месеца, но вече могат да превърнат всеки такъв в хибрид.

Кук и колегите му вече са патентовали своята система за двойно захранване с водород и дизелово гориво с директно впръскване. Планират да я пуснат на пазара през следващата година или две.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

11 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини