fbpx
19.8 C
София

ТОП 10 на колите икони

Най-четени

През годините са създадени много суперавтомобили. Понякога в наши дни изглежда, че на всеки няколко месеца се появява нов! Новини за компании за суперавтомобили се появяват и пукат като пуканки.

Само няколко суперавтомобила обаче се превръщат в икони. За да се превърне в икона, един суперавтомобил трябва да има нещо специално в себе си. 

Това може да се дължи на постиженията, които е постигнал навремето, или на това, че е бил исторически много важен автомобил. Суперавтомобилите могат да се превърнат в икони и поради това, че имат главна роля в популярната култура.

Иконичните суперавтомобили в този списък са предимно класически, но те обхващат епохи от най-ранните дни на суперавтомобила до 2000-та година. Те са се превърнали в икони по най-различни причини. Някои от тях са били много важни в исторически план. 

Други са били брилянтни инженерни постижения. Няколко от тях дори са били звезди на попкултурата поради участието си в много популярни филми.

10. Ferrari F40

Когато хората си мислят за най-емблематичните Ферарита, има едно, което всеки винаги ще спомене. Този автомобил е F40. Последното Ferrari, разработено под ръководството и подписано от самия Енцо Ферари, F40 е изчистен суперавтомобил, който е фокусиран изцяло върху това да бъде  машина за шофиране. 

Задвижван от V8 с две турбини, разработен от този, който захранваше Ferrari 288 GTO, той беше изключително бърз навсякъде и можеше да достигне максимална скорост от малко повече от 320 км/час. Това го прави един от най-бързите серийни автомобили в света по онова време!

Въпреки че F40 може да е излязъл от производство преди около 3 десетилетия, той все още се смята за един от най-великите суперавтомобили в историята. Неподправеното изживяване при шофиране е нещо, което не може да се получи от нито един съвременен суперавтомобил. В резултат на това F40 става още по-желан.

9. Porsche 959

Докато Ferrari избра пътя на суровата, опростена машина за шофиране с F40, Porsche избра различен подход за 959. Този специален автомобил за хомологация се фокусира върху технологиите, за да създаде най-добрия автомобил, който Porsche можеше да направи през 80-те години. 

959 е със задвижване на всички колела, има някои от най-модерните помощни средства за водача по онова време и почти може да достигне 320 км/ч (200 мили/ч). Освен това той имаше версия с два турбокомпресора за 6-цилиндровия боксер, който Porsche превърна в своя запазена марка.

Поради статута си на щур хомологационен специалитет, Porsche 959 винаги е бил предопределен да се превърне в икона. То може да изглежда доста невзрачно в сравнение с някои от другите автомобили в този списък, но това не означава, че е по-малко обичано.

8. Lamborghini Miura

Lamborghini е автомобилен производител, който е създал цяла гама от емблематични автомобили. Може би най-емблематичният суперавтомобил, излязъл от Сант’Агата, е първият, който компанията някога е произвеждала. 

Miura завладя въображението на света, когато се появи с прекрасните си плавни линии и ревящ двигател V12. Тя имаше и главна роля в началната сцена на оригиналната версия на филма „The Italian job“, който сега е  кинематографичната легенда.

В наши дни Lamborghini Miura е един от най-желаните автомобили от своята епоха. Той е не само великолепен автомобил с великолепен саундтрак от своя V12 двигател, но и постави началото на толкова много Lamborghini, които ще дойдат след него. 

Днешните Lamborghini-та със задно разположен двигател V12, последните от които са последните издания на Aventador, дължат съществуването си на Miura.

7. McLaren F1

За McLaren F1 няма много неща, които вече да не са били казани. Този суперавтомобил с V12, проектиран от Гордън Мъри, беше икона от момента на появата си през 90-те години. 

С широката си стойка, триместната кабина с централно разположена позиция за шофиране и огромния двигател BMW V12, нищо друго на пътя не приличаше на него. Освен това той държеше рекорда за най-бърз сериен автомобил в света в продължение на повече от десетилетие, развивайки малко над 386 км/ч.

Когато става въпрос за най-емблематичните суперавтомобили, които някога са били произвеждани, никой не се съмнява, че McLaren F1 заслужава да бъде включен сред тях. Това е изключително важна част от автомобилната история и едно от най-великите творения на Гордън Мъри. 

Въпреки че духът на F1 може да живее в собствените суперавтомобили на Гордън Мъри T50 и T50S, няма нищо, което някога да бъде съвсем като предшестващия ги McLaren F1.

6. Lamborghini Countach

Въпреки че Miura е може би най-емблематичният автомобил, който Lamborghini някога е произвеждало, Countach не е толкова далеч зад него!

Със своя клиновиден дизайн, scissor врати и развитие на славния V12 двигател на Miura, Countach е може би най-суперавтомобилът от 80-те години, който някога е съществувал. Той също така постигна слава на малкия и големия екран, най-вече през последните години от „Вълкът от Уолстрийт“.

Countach е автомобил с много недостатъци. Дори най-запалените му ентусиасти ще признаят това. Но дори и с всички тези недостатъци, той все още е една от най-големите икони в света на суперавтомобилите.

5. Porsche Carrera GT

Когато става въпрос за емблематични суперавтомобили от 2000-те години, няма много по-емблематични и обичани от Porsche Carrera GT. Carrera GT е може би последният велик аналогов суперавтомобил, с изцяло ръчна скоростна кутия и фантастичен състезателен V10 двигател, който осигурява незабравим саундтрак.

Освен това има външен вид, който не е остарял, откакто се появи по пътищата преди почти 2 десетилетия.

Тъй като епохата на аналоговите суперавтомобили вече е отминала, Carrera GT се разглежда като много важна от историческа гледна точка. Подобно на Ferrari F40, тя ви предоставя изживяване при шофиране, което не може да се сравни с нито един съвременен автомобил.

Porsche 918 Sypder, което де факто го замени, е невероятно произведение на инженерната мисъл, но дори малко не може да се сравнява с чистото усещане от шофирането на Carrera GT.

4. Pagani Zonda

Pagani е компания за суперавтомобили, която не е известна с изтънчеността си. Нейният дизайн е всичко друго! Това е нещо, което я превърна в емблематична компания за сравнително краткото време, в което съществува. Пагани, за който почти всички се сещат, е Zonda, и има много добра причина за това. 

Zonda се появи в края на 90-те години, в последната ера на безумните суперавтомобили с голям работен обем. Нейният смел стил и ревящият 7,3-литров V12 на AMG завладяха въображението на всички. Включително и някои от най-известните фенове на автомобили света, които в крайна сметка закупиха Zondas за собствените си колекции.

Zonda има своите недостатъци. Някои собственици, един от които е 7-кратният световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън, твърдят, че всъщност те не са толкова приятни за шофиране. Но, този невероятен външен вид и този невероятен шум на двигателя надделяват над всичко това. Подобно на Countach, той се е превърнал в икона, определяща епохата, от която идва.

3. RUF CTR Yellowbird

На пръв поглед RUF CTR Yellowbird може да изглежда просто като модифицирано Porsche 911. Макар това да е донякъде вярно, RUF е направил някои модификации, които далеч надхвърлят това, което би могъл да направи един гаражен тунер. 

Мощността е увеличена доста в сравнение със стандартното 911 чрез увеличаване на обема на двигателя до 3,4 литра, монтиране на система за впръскване на гориво, първоначално разработена за състезателния автомобил Porsche 962, и инсталиране на специална система за  туинтурбо.

Няколко от заводските панели на каросерията също са заменени с алуминиеви еквиваленти, което спестява 200 кг тегло. Резултатът е автомобил, който може да развие максимална скорост от 342 км/ч, което го прави най-бързият сериен автомобил в света за времето си!

Yellowbird не притежава външния вид на други икони на суперавтомобилите. Освен много поразителния си цвят, тя не изглежда много по-различно от обикновеното 911. Но тя се превърна в икона благодарение на невероятните характеристики, които RUF извлече от нея.

2. Jaguar XJ220

Jaguar XJ220 е автомобил, който се ражда малко трудно. Първоначално е трябвало да бъде състезателен автомобил за пътя с двигател V12, но в крайна сметка се оказва, че има V6 с две турбини и е малко по-умерен. Това обаче не му попречи да се превърне в най-бързия сериен автомобил в света по онова време, развивайки максимална скорост от около 350 км/ч!

Понякога може да изглежда, че Jaguar XJ220 играе втора цигулка на своите връстници Porsche 959 и Ferrari F40. Но това не означава, че той не е един от най-емблематичните суперавтомобили в историята.

Неговият дизайн е почти вечен и в наши дни хората са склонни да пренебрегват факта, че той не е дошъл точно такъв, какъвто е бил първоначално рекламиран.

1. Bugatti Veyron

Ако има автомобил, който да определя върха на конструирането на суперавтомобили преди електрическата ера, това трябва да е Bugatti Veyron. Този автомобил е създаден изрично, за да се превърне в най-бързия сериен автомобил в света.

Това е нещо, което той напълно успява да постигне, достигайки максимална скорост от малко под 410 км/ч. Вариантът Super Sport успя да постигне още по-висока скорост, достигайки невероятните 429 км/час!

Невероятните инженерни постижения на Bugatti Veyron, както и прекрасният му дизайн, го превърнаха в един от най-емблематичните суперавтомобили, създавани някога. Chiron може да е по-добър и по-изтънчен, но Veyron е моделът, който ще издържи с времето.

Макар да е оборудван с фарове, които все едно са взети от първо поколение Superb, Veyron е еманацията на високоинженерен бутик. За него дори са разработени специални гуми от Мишелин, които да могат регулярно да се издържат на изтезанието , наречено „скорост над 400 км/ч“. Само това е достатъчно впечатляващо.

Само да си дадем сметка, че списъкът е правен от англичани, затова нека не ни учудва второто място на XJ220. Един автомобил, който е компромис, както по отношение на моторизация, така и по отношение на performance впоследствие, така и по отношение на пазарно представяне.

На фона на това отсъстват революционни машини като тези на Кьонигсег, както и нещичко отвъд океана. В САЩ нямат толкова развита школа за супер автомобили, но поне за кратко успяваха да бъдат конкурентни по отношение на максималната скорост. Става въпрос за SSC Aero и Hennessey Venom GT


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини