fbpx
13.5 C
София

Porsche ще кара (на) синтетично гориво от Чили

Най-четени

Porsche стартира производството на eFuel, произведено от вода в Чили
Засега производството на това синтетично гориво е експериментално, но до края на десетилетието Porsche планира да продава от това по-екологично гориво за автомобили в обем от милиони литри.

Движението с двигател с вътрешно горене, което почти не оставя отпечатък, е възможно, но изисква работа. Porsche проучва синтетични горива от много години.
Тези дни заработи нов завод в Чили, за да започне да произвежда гориво от вода и въглероден диоксид.

Чили е идеалното място за този завод, тъй като разполага с много възобновяеми енергийни източници, заявиха от Porsche, а крайният продукт може лесно да се транспортира оттам по целия свят.

Първите партиди eFuel ще се използват за ексклузивни събития, но Porsche се надява до края на десетилетието да продава на свободния пазар 145 милиона галона от това ново eFuel всяка година.

Автомобилният производител обяви, че пилотният му завод в Пунта Аренас, Чили, успешно е произвел първите литри eFuel. Така Porsche нарича своето синтетично гориво, което се произвежда от вода и въглероден диоксид с помощта на възобновяема енергия.

Предисторията
Porsche работи с партньори по синтентични горива от много години, като допълнение към работата по електромобилите, на която VW Group като цяло набляга.

Porsche разглежда eFuels като екологично допълнение към електрическите превозни средства по така наречения „път на двойното Е„, който обхваща както електрическата мобилност, така и eFuels.

Porsche нарича eFuel практична алтернатива, която позволява на автомобилите с двигатели с вътрешно горене да работят по „почти CO2-неутрален“ начин, и заяви, че новият му завод ще може да произвежда до 145 млн. галона биогорива всяка година до края на десетилетието.

Тези количества един ден ще бъдат продавани на свободния пазар, заявиха представители на Porsche по време на брифинг за журналисти днес, но първоначалната тестова партида от скромните 34 000 галона годишно е предназначена по-скоро за промоционални цели.

Синтетичното гориво първо ще бъде доставено от Чили до така наречените от автомобилния производител „специални проекти“, като шампионата Porsche Mobil 1 Supercup. eFuel ще се използва и в автомобилите в центровете Porsche Experience по света, което ще позволи на феновете да изгарят биомаса вместо изкопаеми горива на пистата.

След като приключи пилотната фаза, заводът в Пунта Аренас ще може да произвежда прогнозираните 14,5 млн. галона всяка година до средата на десетилетието, заяви Порше, преди да достигне целта от 145 млн. галона две години по-късно.

Това съвсем не е нова идея
Синтетични горива се разработват от германците още по време на Втората световна война поради недостига на естествени такива. Но това днес отсъства по прессъобщенията.

Днешното начало на производството може да се проследи поне пет години назад. Тогава инженерите на Porsche за пръв път обсъждат със Siemens Energy идеалната комбинация от надеждни възобновяеми енергийни източници и възможности за превоз в Чили, според члена на борда на Porsche Михаел Щайнер по време на брифинг с журналисти днес.

По думите му Porsche е работило по проекта за завода и със световната компания за електронни горива HIF, ExxonMobil и други партньори.

Използването на възобновяема енергия за производството на течно гориво има по-голямо въздействие върху намаляването на общите емисии на CO2, отколкото всички изкопаеми горива, които могат да се използват за транспортирането му до крайните потребители, според члена на борда на Porsche Барбара Френкел.

Френкел също се изказа на брифинга и заяви, че има смисъл да се използва зелена енергия там, където е налична, когато е възможно.

„Ако няма достатъчно налична възобновяема енергия [за производството на eFuels], много по-разумно е тази енергия да се използва директно в електрическите автомобили“, каза Френкел. „Нашата стратегия на двойното е Е да наблегнем изцяло на електромобилността, а в допълнение имаме и eFuels. Ето защо, особено когато става въпрос за Европа, е от съществено значение правителството да увеличи амбицията за създаване на добра инфраструктура за зареждане, базирана на възобновяема енергия.“

Но именно тук Чили се отличава като подходяща локация, защото осигурява стабилни доставки, което означава, че има смисъл да се използва енергията с нулеви емисии там за производството на синтетично гориво, което след това може да се изгаря на места, които нямат изградена толкова силна инфраструктура за възобновяема енергия, но могат да се справят с биогориво като заместител на бензина.

Това е особено важно за приблизително 1,3 милиарда превозни средства с двигатели с вътрешно горене, които днес се движат по пътищата в света, казва Щайнер.

През април HIF Global обяви, че си е осигурила 260 млн. долара под формата на капиталови инвестиции от редица компании, включително Porsche. Парите са набрани за финансиране на разширяването на дейността на HIF за декарбонизация, включително проекти за въглеродно неутрални синтетични горива в САЩ, Чили и Австралия. Днес Porsche заяви, че е инвестирала над 100 млн. долара в разработването и производството на такива горива, включително 75 млн. долара в HIF.

Синтетичните горива са една от вече задънените улици, които можеха да осигурят по-добре обмислен преход към мобилност с нулеви емисии. Вместо това се хвърляме сляпо към технология, която не замърсява въздуха в града, но замърсява по други начини и тепърва ще се мислят мащабни и системни решения и стандарти за рециклиране и тн.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини