В края на миналата седмица, Джейсън Шрайър публикува в Bloomberg редица неприятни разкрития, свързани със CD Projekt RED и всичко онова, което е довело до фиаското, в което се превърна старта на Cyberpunk 2077. Шрайър се позовава на разговори, които провежда с над 20 бивши и настоящи служители на студиото, които разказват за случилото се в последните години около играта.

Вероятно най-смущаващо звучи твърдението, че работата по играта реално започва едва преди четири години. По време на анонса на Cyberpunk 2077 през 2012 и известно време след това, студиото е заето с работа по The Witcher и подготовката на допълнителното съдържание към играта. През 2016 начело на студиото застава Адам Бадовски, който нанася редица промени в плановете за Cyberpunk 2077. Той влиза в конфликт с някои от опитните програмисти в CDPR, което води до тяхното напускане. Колко истина има в повечето твърдения на Шрайър, не може да се потвърди, вземайки предвид това, че цитира лица, „пожелали тяхната анонимност да бъде запазена“. Скоро след публикуването на статията в Bloomberg самият Бадовски реши да отговори на направените в медията твърдения. Направи го в официалния си профил в социалната мрежа Twitter, но доста половинчато, с което определено не убеждава, че на написаното от Шрайър не може да се вярва.

Вместо да отговори на всяко и всички обвинения, Бадовски избира да засегне едва три от твърденията в материала на Шрайър: това, че полските служители си говорили на родния си език пред чуждестранни служители на CDPR, относно достоверността на демото, представено по време на Е3 2018 и как хората от студиото изразили съмнение, че 2020 е реалистична цел като дата на излизане на играта.

„Това, което хората, които са чели статията не знаят е, че процеса на разработката на игри не е линеен и придобиват завършен вид едва няколко месеца преди пускането им“, започва своята публикация Бадовски. „Ако погледнете демото сега, да, различно е, но и това е и причината да виждате на екрана изписано, че кадрите са в процес на разработка. Нашата игра изглежда и се играе далеч по-добре, отколкото демото е било някога. По отношение на „липсващите“ характеристики. Те идват и си отиват, докато гледаме кое работи и кое – не“. Бадовски категорично отрича определението „катастрофално“ за пускането на играта, като припомня думите на един от другите шефове на студиото, Марчин Ивински, отпреди седмица. Тогава той се появи за пореден път в Интернет, за да поднесе извиненията си за всички проблеми, свързани с играта и да очертае какво следва оттук-нататък. Що се отнася до твърденията, че „повечето“ от служителите знаели, че играта няма да е готова за излизане през 2020, Бадовски напомня това, че Шрайър разговаря едва с двадестина човека, от които един застава с името си – от екип, който наброява над 500. В този смисъл, продължава Бадовски, няма как да се твърди, че „повечето“ са имали подобно мнение.

Той обаче пренебрегва внушенията, че същинската работа по играта започва доста по-късно след анонса ѝ. Не засяга темата и за противоречията, които самият Бадовски има с някои от ветераните сред програмистите и тяхното напускане, нито темата за пълна липса на организация в раздутия, но неефективен щат на CDPR.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари