Битката на Battle Royale игрите: какви са разликите между Fortnite и Apex Legends

8
1120

Apex Legends връхлетя на сцената на Battle Royale заглавията стремглаво още в първата си седмица. Числото от 25 милиона регистрирани играчи нараства непрекъснато. Във всеки случай то е все още твърде далеч от отявления гигант в жанра, Fortnite, с цели 200 милиона геймъра. Скоростта, с която Apex Legends събра толкова много фенове обаче кара някои да предполагат, че играта е способна да надмине гиганта, и то много скоро. Самият екип на Fortnite реагира, като направи бойния пропуск за сезон 8 безплатен (но само ако преминете през някои изпитания).

Ако все още се чудите коя нова игра да опитате или сте се заинтересували от новата тенденция Apex Legends, трябва да знаете какво е общото и по какво се различават двете заглавия. И Fortnite, и Apex Legends са напълно безплатни, като съдържат микротранзакции. И в двете игри сте изправени срещу тълпа други играчи, търсейки начин да оцелеете накрая (в духа на Battle Royale). Има и много други прилики и разлики:

1Гледната точка

Най-забележимата разлика между игрите е изборът на перспектива. Apex Legends се играе от първо лице, тоест вие действате през очите на вашия герой. Във Fortnite камерата се намира зад героя. И двата подхода си имат предимства и недостатъци. В Apex Legends имате възможност да гледате само пред себе си, докато във Fortnite виждате до известна степен какво става зад вас. Прицелването обаче става по-прецизно при Apex Legends.

 

2Игра по групи

Друга голяма разлика е начинът на третирането на играчите в групи. По принцип не можете да играете Apex Legends сами, а трябва да бъдете включени в отбор от трима, изправяйки се срещу други 20 такива. Във Fortnite можете да играете самостоятелно или в отбор. Освен това режимите на играта на Epic са много разнообразни – можете да се запишете за сесия 50 срещу 50. Максимумът поддържани играчи обаче е 99 човека за повечето режими.

 

3Избор на герои

Големият плюс на Apex Legends е съчетаването на героите. Принципно, в началото на всяка сесия, имате избор между групи от по 8 уникални персонажи. Всеки от тях си има специално умение, което обаче е проектирано да функционира заедно с тези на другите 7. Това допринася за търсенето на ефективна стратегия в един отбор. Героите във Fortnite се различават главно по външен вид и дори са разменяеми по време на игра. На принципа на Battle Royale жанра започвате играта без оръжия и ще трябва да си търсите (земята е добро начало на издирването). Във Fortnite обаче можете да ползвате брадва от самото начало, което ни насочва към следващата голяма разлика.

4Допълнителни опции

Това, което отличава Fortnite от конкуренцията, е опцията да можете да строите структури. Важно е да цепите дърва и да разрушавате скали, за да можете да се предпазите със стени или да строите кули за снайперисти. В някои случаи това би обърнало цялата игра. Можете да си направите и оборудване, спомагащо за по-добро навигиране на картата.
Във връзка със способността да строите, по същата процедура можете да разрушавате структури във Fortnite (включително и такива, които са разпространени предварително в сесията). Това значи, че не можете просто така да ползвате онази къща, за да се предпазите. Механизмът е толкова хитър, че дори можете да го ползвате, за да елиминирате ваш противник, разрушавайки това, на което е стъпил. В Apex Legends всичко е част от неизменима среда, дори и простите дървени колибки. Единственото изключение правят вратите, които можете да блъскате на воля или да гърмите с експлозив, за да изненадате тези от другата страна.

5Оръжия

Като повечето шутъри, Fortnite и Apex Legends предлагат безкраен арсенал от оръжия. В зависимост от вкуса ви можете да избирате от пистолети до пушки или снайпери. Тъй като Apex Legends е вдъхновена от Titanfall, съдържанието ѝ е по-футуристично. Fortnite заляга пък на по-традиционните оръжия, макар че наборът е оцветен от някои по-необичайни попълнения. Буги бомбата например кара всички повлияни противници да танцуват неконтролируемо, правейки ги лесни мишени. Оръжията се различават посредством цветови означения, като по-редките са по-мощни и ефикасни. В Apex Legends пък те почти не се различават, докато не ги подсилите със специални подобрения.

6Начини за възстановяване (Respawn)


Тъй като и двете игри се играят по групи, и в двете можете да бъдете възстановени от другарите ви, когато понесете голяма щета. Пълна елиминация следва, ако никой не ви помогне или противникът продължи да ви стреля, след като сте повалени. Apex Legends обаче ви предлага ексклузивна опция да се завърнете, след като сте елиминирани. За целта приятелите ви трябва да намерят знаме на мястото на елиминацията и да го пренесат към специални места, пръснати из цялата карта. Ако успеят, ще бъдете върнати в играта, макар и без оборудване. Това е уникална възможност, отсъстваща в други Battle Royale игри, включително Fortnite.

7Специални събития


Едно от нещата, което нареди Fortnite сред най-добрите Battle Royale заглавия, са специалните събития. Дори наскоро диджеят Marshmello направи уникален концерт, за първи път във видеоигра. Всички любопитни тайни, които са достъпни при всеки следващ сезон, поддържат феновете щастливи. За Apex Legends е все още рано да обсъждаме някакви специални събития. Студиото Respawn спомена, че новият сезон на играта ще донесе нови герои и оборудване, неща, които виждаме и в другите заглавия. Съдържанието на Apex Legends обаче също си струва да се изследва.


Определено и двете игри предлагат уникални преживявания, всяка по свой собствен начин. Ако търсите традиционно FPS заглавие, където е важна тактиката и отборната игра, Apex Legends е за вас. Ако обаче търсите възможността да променяте света, в който играете, Fortnite може да ви предложи повече. За наше щастие и двете игри са напълно безплатни, така че можете да ги пробвате заедно и да решите коя става за вас.

8
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
4 Отговори на коментарите
5 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
6 Автори на коментарите
omnionSushatam3tr0n0m3Kofti PetrovПишман Геймър Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
000
000

tazi parodiq fortnite trqbva da bude zali4ena ot liceto na zemqta…pulna prostotiq

стар трек
стар трек

+11111111111

Симеон
Симеон

За това има 30 милиона регистрирани играчи хаха + играта е безплатна

Kofti Petrov
Kofti Petrov

аудиторията е 10-12 годишни геймърчета 🙂

Пишман Геймър
Пишман Геймър

Не ми излиза в маркета. 🙁

m3tr0n0m3
m3tr0n0m3

Не харесвам Battle Royale изобщо, но Apex е съвсем друго нещо. Добре е да се играе с приятели, понеже с matchmaking се падат все сакати…

Sushata
Sushata

Разликата е че фортнаит я играх 30 Мин и я изтрих ,а Апела играя 3 ден без да спирам 🙂

omnion
omnion

da absolutno tazi igra e mega zverskata ve4e sum 80 level ne moga da se spra 😀 tova ve4e e qk battle royal…ne tova podobie na igra fortSHIT…