Една малка стъпка е направена към одобряването на сделката между Activision Blizzard и Microsoft. Това стана ясно след като бразилският регулаторен орган CADE даде зелена светлина на споразумението през тази седмица, предава Forbes. Както знаете самото намерение на Microsoft да закупят гейм издателят не е достатъчно, тъй като става дума за пазар, генериращ милиарди всяка година и всеки опит за монопол или неконкурентни практики се гледат под лупа.

По-рано тази година регулаторите на водещите гейм пазари трябваше да стартират проверка на сделката. Първите, които започнаха такава бяха бразилската CADE, които разпратиха анкети до стрни в гейм индустрията, за да разберат какво е тяхното отношение по едно евентуално сливане на двете компании. Проверката приключи, а с нея идва и заключението на организацията. Интерес буди именно то, понеже в него се казва, че те не виждат проблем в разрешаването ѝ и нямат отговорности към един конкретен конкурент в лицето на Sony/PlayStation. И ако Microsoft реши да направи не само Call of Duty, но и всички останали заглавия на Activision Blizzard достъпни единствено до екосистемата на Xbox, то това няма да окаже негативно влияние на целия пазар.

„Освен това, важно е да бъде подчертано, че централната цел на дейността на CADE се явява защитата на конкуренцията като път за отстояването на благополучието на бразилските потребители, а не защитата на конкретни интереси на конкретен конкурент. В този смисъл, макар и да признава, че част от потребителите на PlayStation конзолите може да решат да преминат към Xbox в случай, че игрите на Activision Blizzard и особено Call of Duty, станат единствено достъпни до екосистемата на Microsoft, SG/CADE не вярва, че подобна вероятност съществува, както и риск за конкурентната среда на конзолния пазар като цяло“, гласи решението на органа.

Така, след преминаването на бразилската CADE, сделката сега трябва да се одобри и от други важни пазари, като този във Великобритания, Европейския съюз (което вероятно ще се случи през ноември), Австралия и САЩ. Според репортаж на Deal Reporter от тези дни, американските регулатори и по-конкретно Бюрото по конкуренцията на САЩ и Федералната търговска комисия се очаква да кажат решението си по сделката между двете компании в края на следващия месец. Според медията обаче, Комисията не гледа благосклонно на транзакцията и това може да породи проблеми, като нейни представители комуникират активно с компании, като Google и Sony. Ако се питате защо пък Google, след като те нямат общо с видеоигрите и гейм пазара, тези дни ви разказахме за причината: сделка между Google и Activision Blizzard, която те наричат „стратегическа и дългогодишна“. Преди две години двете компании сключват споразумение по силата на което Activision ще използват облачната инфраструктура на Google за мрежовите операции и други дейности, свързани с техните заглавия, а YouTube ще бъде официален партньор на компанията за прякото излъчване на всички техни e-sport събития. Вземайки предвид големите пари на Google и агресивните лобистки действия на компанията, тази сделка може да срещне неочаквано препятствие.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари