Игрите от поредицата Bioshock (по-конкретно първата и Infinite) представляват истинска вселена, шедьовър, който ще остане в канона на гейм индустрията по много причини. Дали четвъртата игра от света на Bioshock може да доближи първата, не може да гадаем, но изглежда адски трудно. Поредицата даде старта на фен-арт, сред които книга, комикси, късометражни филми, в интернет има множество дискусии около играта, видеа, посветени на обяснение на вселената ѝ и всички онези малки детайли, които може да сте пропуснали, потънали в нейния свят. Но без съмнение, огромно разочарование буди това, че така и не се появи филм по играта. А за такъв се заговори преди десетина години, като негов режисьор трябваше да е Гор Вербински, познат ни от филмите по „Карибски пирати“, „Ранго“ и „Самотният рейнджър“. Наскоро се появи интервю в Collider с Вербински, който разказва за всичко случило се около неосъществения проект на Universal.

От думите му разбираме, че филмът е бил готов да влезе в пред-продукция, като Вербински е имал вече всичко в главата си – от първата сцена до деликатното поднасяне на финала, или по-скоро – финалите. Той е бил влязъл в контакт с Ливайн и 2K, бил е разработил всичко. Самият Вербински, както разбираме от интервюто е истински почитател на света на първата игра. Но нещата с Universal не са потръгнали и не са приключили добре.

„Беше вече говорено за филма. И беше странно. При първата ми среща в Universal за Bioshock се бяхме събрали в една стая, когато им заявих: „Вижте, хора, това е филм за $200 милиона с R рейтинг (restricted – ограничен за лица под 17 години – б.а.)“. И всички млъкнаха. А след това си спомням агента ми да ме пита“ Защо го каза това?“. А аз му отговорих: „Ми защото си е така“. Защо се опитваш да убиеш филм преди да си го започнал. Това беше преди започване на сценария и всичко. А аз просто исках да сме наясно с какво се захващаме. И сега като си спомня, всички в студиото реагираха с „Ами добре, може би“ и т.н. Ама, чакайте, не. Това е нещо голямо!“, обяснява Вербински.

Той допълва, че е искал да бъде наясно със студиото – дали работата по филма ще стартира или не. Ако няма да го почват, то да не купуват правата за него. „Щяхме да почваме да снимаме филм за $200 милиона с R рейтинг и те просто се отдръпнаха. Мисля, че именно по това време или малко преди това беше излязъл „Пазителите“ (Watchmen). Така че я имаше тази линия на говорене в смисъл на „Такива филми трябва да са PG-13 (забранени за лица под 13-годишна възраст – б.а.). Ако струват толкова, трябва да са PG-13“.

Вербински си представял как филма ще започне – с мащабен старт и сцена със самолетната катастрофа на главния герой, а в хода на филма ще се постарае да разкаже историята, така че зрителят да получи и двата финала – за разлика от играта, в която получаваш само единия.

„Смятам, че това е един от малкото гейм наративи, който всъщност притежава страхотна история. Това е Едип. Страхотно развитие на общата рамка. Имате лице, представящо историята, на което не може да се доверите на 100 процента. Имате всичко онова в същината му… И отново, това беше горе-долу по времето, по което се срещнахме с Джон Логан (сценарист на „Пени Дредфул“, „Скайфол“, „Последният самурай“, „Гладиатор“), като той вече беше реагирал положително на драматургичния аспект на историята. Бяхме вече нахвърляли доста неща, имаше планиране. Играехме си с идеята как по най-добър начин да представим и двата финала. Не знам запознати ли сте с играта, но когато анализирахме всичко, това довежда по един начин до щастлив край. И в същото време, представяме другата версия на края. Намерихме начин да го направим. Което беше страшно вълнуващо“, разказва Вербински.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари