fbpx
9.8 C
София

В САЩ искат да въведат допълнителен данък на игрите с насилие

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Около видеоигрите непрекъснато се водят спорове дали насилието в тях влияе отрицателно на нас или нашите деца. Затова в щата Пенсилвания в САЩ е предложена идея за нов данък върху подобни заглавия. Според нов законопроект върху всички продавани игри с рейтинг от ESRB „само за възрастни“ (М) трябва да се наложи „sin tax“. Парите от този данък би трябвало да се вложат в нов фонд на име „Дигитална сигурност за училищна безопасност“. Законът се въвежда по повод стрелбата в училищата в Паркланд, Флорида и Нютън в Кънектикът.

Представителят на щата Крис Куин е представил законопроекта през 2018-та година, но той не е излязъл от парламента, тъй като трябвало да се преработи. Причина за предлагането му Куин посочи повишената честота на стрелби в училищата в САЩ. Той обясни: „Един фактор, който допринася за това повишаване на интензивността на насилието, може да са материалите, която децата виждат и на която подражават в игрите„.

Данъкът облага стойността на играта с 10 процента. Той се допълва с локалния за щата данък за продажба (който е 6%). Това значи, че една игра, която по принцип струва 60 долара (като Red Dead Redemption), в Пенсилвания ще се продава за поне по десет долара повече. Макар че повишаването на цените би трябвало да бъде локално (тоест само в Пенсилвания), някои издатели ще се принудят да повишат глобалната стойност на своите заглавия, което значи по-скъпи игри и за нас.

Куин цитира данни от статия на Националния център за изследване на здравето, която разкрива връзки между игрите с насилие и повишените импулсивни мисли и поведения. От друга страна обаче, доводите му напълно пренебрегват твърдения от същата статия, която описва други фактори като психични разтройства, достъп до оръжие и рискова среда на живот. Още повече, че според проучването, повишените нива на агресия фактически не повишават криминалните действия (и, следователно, не водят до стрелби).

Напълно в реда на очакванията, Асоциацията за развлекателен софтуер активно критикува новия законопроект. Представител на институцията сподели пред Variety, че прилагането на новия данък би било в разрив с Американската конституция. Той сподели:

Много специалисти, включително учени, медици, правителствени агенции и дори Върховният съд декларираха, че видеоигрите не повишават насилието. Ние искаме да насърчим законодателите в Пенсилвания да работят с нас, за да спомогнем за по-добрата осведоменост за родителския контрол и ESRB системата… които ефективно ще подтикнат родителите да регулират времето, през което се играят подобни игри„.

Това не е единственият път, в който американските власти се опитват да въведат подобни данъци върху видеоигрите. През 2013-та година от Кънектикът и Мисури се опитваха да въведат данък за продажбата на игри с рейтинг М. Законопроектите така и не се реализираха.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Георги
Георги
2 години

Не данък, а пълна забрана за видеоигри с насилие! Стига сте развращавали децата!

Нови ревюта

Подобни новини