В гранд-стратегия, като Crusader Kings 3 трябва да си имаш още в началото поставени пред себе си ясни цели и приоритети, които да следваш, ако искаш да си успешен. За един потребител на Reddit това било определено щурата идея да… изяде Папата. За него и мисията му разказва Кристофър Ливингстън от страниците на PC Gamer.

Zak7062, както е псевдонима на въпросния потребител и фен на Crusader Kings, има специална симпатия към езичниците. С хода на играта, той успява да завоюва всяко едно свято място, да победи три отделни кръстоносни похода и реформирал норвежката религия, така че тя да включва канибализма. С една-единствена кръвожадна цел – да излапа Папата.

В интервю с Ливингстън, Зак му споделил, че той особено много харесвал една характеристика в Crusader Kings 2, на която между другото отделил близо 800 часа. Това било възможността да реформира езическите вярвания. Така че, когато на бял свят се появил CK3 той имал доста ясна представа какво иска да прави. Зак започнал своето приключение в играта от 867 година и идването на управлението на Халфдан Ярл от Йорвик.

„Исках да видя какви възможности имам, за да реформирам вярата“, обяснява той. „Преглеждайки възможностите, попаднах на „Ритуален канибализъм“. Едно от любимите ми постижения в CK 2 беше „Светия дим“ – да жертваш главата на някоя друга религия в качеството си на предводител на викингите или ацтеките. И тогава дойде момента, едва изминал ден, когато вече знаех какво трябва да направя. Това беше моя съдба. Щях да изям Папата“.

Играейки като Халфдан, Зак успява да завладее Мърсия и Уесекс, части от Ирландия и цяла Шотландия. След смъртта на Халфдан, Зак възкачил на трона неговия син Рагнар, който завършил завладяването на британските острови. Тогава Папата обявил кръстоносен поход срещу Зак. Той от своя страна се погрижил да ожени всяка една от дъщерите си за езическите владетели, сформирайки страховит съюз. Рагнар успял да удържи нахлуването на кръстоносците, докато в същото време, пълнил тъмниците си с католически пленници.

След като Бьорн сменя Рагнар като върховен повелител, Зак решава да изгори всички тези католици, което генерира „стотици и стотици“ „точки за святост“, благодарение на това, че е извършил човешко жертвоприношение. Следва и похода на Бьорн към светите места, които падат едно след друго. „Чувал съм, че стреса може да накара хората да започнат да правят много странни неща. И така, след множество психически сривания и ядене – понеже съм тъжен, на мен ми беше дадено правото да заявя „специална храна“, обяснява Зак. В качеството си на канибал и след победата в поредния кръстоносен поход, тръгнал към него, Бьорн и неговите пълчища превзели Рим и взели в плен един много специален затворник – самият Папа. Когато си затворил някого, споделя Ливингстън, вие може да го екзекутирате, а ако сте канибал – да го екзекутирате и след това да го изядете. Или както казва Зак: „Папат беше включен обратно в менюто, момчета“.

Всичката тая работа му отнела 100 игрови години и 15 реални часа. Що се отнася до изпапкването на Папата, то това дошли със своите собствени последици. Веднага, нивото на стрес на неговия герой се намалило с 40 точки, но и в същото време, вероятността да заболее се увеличила с 20%, което в действителност се случило, но той оцелял. „Но такава е цената на спасението“, заключава Зак.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари