Краят на тази година ще е маркиран от излизането на Xbox Series X и PlayStation 5, новото хардуерно поколение. Както Microsoft и Sony, така и разработчици и издатели обещават да станем свидетели на еволюция в гейминга. Вероятно е промяната да не настъпи точно с първите игри за тези конзоли, но и от демото на Epic Games за последната им иновация, виждаме, че разликата е реална и тя ще се чувства с всяка следваща голяма игра. Всичко това обаче ще дойде на своята цена и това може да не се хареса на мнозина.

В началото на миналия месец, президентът на Sony Interactive Entertainment Джим Раян обясни предвиждането си, че игрите от следващо поколение вероятно ще изискват по-големи бюджети за разработка, с оглед на това, че технологията позволява доближаването до реализъм от ново измерение и по-голямото човешко участие в тях. Което звучи логично – по-голямото качество на един продукт и отделени ресурси за него би трябвало да доведе и до по-голяма цена. Която обаче, както подчертава Раян, няма да е чак толкова по-висока. Подобно е и предвиждането на IDG Consulting, които се занимават с анализ и стратегическо проучване в областта на гейм света.

Според доклад на компанията, появил се наскоро, познатата стандартна цена на конзолно ААА заглавие, ще се повиши. Вече имаме и пример за това: NBA 2K21, която ще се предлага за $69.99 вместо познатата $59.99.

В интервю с GamesIndustry.biz, президентът и изпълнителен директор на IDG Йошио Осаки припомня, че цените на игрите в сектора не са се променяли от 2005, докато тази на филмите и телевизията се е повишила значително.

„Последният случай, при който цената на софтуера от следващо поколение се повиши беше през 2005 и 2006, когато се качи от $49.99 на $59.99 при старта на Xbox 360 и PS3. През това време, цените в други свързани със сектора вертикали се повишиха“, обяснява Осаки.

Що се отнася до настоящето конзолно поколение, то разходите за разработка са се повишили с 200% до 300%, в зависимост от заглавието, студиото и жанра, но цените са останали непроменени. А междувременно, продължава той, цените на билетите за киносалоните са поскъпнали с 39%, абонамента на Netflix е скочил със 100%, а пакетите на кабелната телевизия – със 105%.

„Дори и с повишението от $69.99 за следващото поколение, това увеличение от 2005 до 2020 ще е с едва 17%, далеч по-малко от другите сравними сектори. И макар, отделяните разходи за разработка и издаване да се повишиха, и цените при другите вертикали от развлекателната индустрия да се увеличиха значително, цените на софтуера от следващо поколение не отразиха тези промени. И увеличението от $59.99 до $69.99 дори и не покрива това увеличение в разходваните ресурси, но все пак го направлява в правилна посока“, разяснява Осаки.

Осаки споделя, че от комуникацията си с издатели, IDG наблюдават едно подобно намерение и от други компании, а причините за това са тези, които той изтъква.

„Не всяка игра ще търси цената от $69.99 за следващото поколение, но флагмански ААА проекти, като NBA 2K ще се облагодетелстват от този начин на оценяване повече от други“, завършва Осаки.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари