През тази седмица стана ясно, че Cyberpunk 2077 ще бъде забавена отново. Решението на CD Projekt RED беше аргументирано от двама от шефовете на студиото с нуждата от време за тестване на различните версии на играта и ограниченията в това отношение, породени от дистанционната работа на хората от компанията. Новината дойде на фона на скорошното съобщение на CDPR, че Cyberpunk 2077 е станала „златна“ – т.е. работата по нея е приключена. И разбира се, че тази новина провокира след себе си различни коментари и реакции, които наскоро бяха обобщени от полския сайт GamePressure. Докато мнозина не отдават голямо значение на това забавяне, вземайки предвид работата на студиото по The Witcher, други открито изразяват критика и съмнение. Ето и някои от реакциите.

„Цялата геймърска общност в Reddit има проблем с това, но като потребители ние имаме правото да задаваме въпроси за продукта, който бива рекламиран. Задаването на въпроси относно това какво крие CDPR по отношение на настоящето положение на играта не ни прави „истерици“ или тролове, особено след като това (информацията, скрита от разработчиците – б.а.) засяга датите, които ни се бяха представили директно на нас“, пише потребител на социалната мрежа.

„Хайпът си беше така и така силен досега, но той постепенно вече се превръща в задаване на въпроси, като: „Дали тази игра ще се струва?“. И това честно казано е най-лошото, което може да се случи на всеки продукт“, заявява друг от хората в Reddit.

Някои от коментарите в Интернет бяха откровено гневни също така, защото CD Projekt RED нееднократно декларираха в последните седмици как играта ще излезе навреме. „Това е, не мога да следя тази игра вече. Всеки път, когато датата на излизане приближи, тя бива забавяна. И не е поради някаква добра причина този път! Поне при миналите забавяния си казвах: „О, това е кофти, но разбирам“, но сега е различно. Ако доставката на играта към девет различни платформи е такова предизвикателство, че се налага да забавиш играта за пореден път, то тогава може би трябвало …не знам… да не я доставяш за девет различни платформи едновременно? Ама сериозно, никой ли друг не мисли, че те трябва да се фокусират над пускането на играта в срока, в който са обещали, а да се заемат с портовете след това?“, коментира друг. В някои случаи критиките към студиото отиват и по-далеч от това, като CD Projekt признават за отправени смъртни заплахи към тях.

Що се отнася до журналистическата гилдия, то една от реакциите се връща отново към принудителното работно време, което мениджмънта на студиото изисква от служителите си, като Джейсън Шрайър от Bloomberg твърди, че на някои от хората в CDPR им се налагало да работят на 100-часова седмица.

„Вижте, разработчик от CDPR ми каза наскоро, че те вече са достигнали до 100-часова работна седмица. Друг (бивш) разработчик ми каза, че е видял някои от приятелите си и те изглеждали „физически болни“. Така че хайде моля ви се без отговори от типа на „но, но, но аз работя много часове също“, написа Шрайър в Twitter. Самата информация на журналиста не намира официално потвърждение от представители на студиото. Все пак висш служител на CDPR ясно заяви по-рано как един наистина качествен продукт си идва на своята цена. Явно даже тя да е психическото здраве на някой подчинен. В друг туит на Шрайър той разкрива, че самите служители на студиото не са знаели, че излизането на играта ще бъде забавено – CD Projekt са им съобщили в официален имейл заедно с анонса за забавянето на играта от тях в социалната мрежа Twitter.

„Всички те са разбрали по същото време, по което и ние с вас – CDPR са разпратили вътрешни имейли заедно с публичния туит“, споделя той.

Говорейки в реални цифри обаче нещата също не изглеждат добре. Скоро след анонса за отлагането на премиерната дата на Cyberpunk 2077, цената на акциите на CDPR на варшавската стокова борса паднаха с близо шест процента.

Не са малко и хората от индустрията, които защитават решението на CDPR, въпреки, че отвън нещата изглеждат различно. В материал отново за GamePressure, озаглавен: „Остави вилата. Тими, смили се над разработчиците на Cyberpunk 2077“, разработчик на име Мартин Стржевски по-скоро неглижира проблема, за който всички говорят и отправят критика към ръководството на студиото, като спекулира, че критиката е насочена към всички работещи в CDPR – нещо, което въобще не е така.

„За щастие на CDPR, настоящата ситуация не всява хаос в IT индустрията, както го прави в пътните агенции, хотелите, ресторантите и авиокомпаниите. Отдалечената работа може да е удобна за служителите, но със сигурност не улеснява разработката и никой от работещите по Cyberpunk нямат влияние над това. Аз също искам най-накрая да играя тази игра. Единствено се надявам, че шефовете в CDPR си извлекат правилните поуки и никога не повтарят грешките, които направиха. Все пак, това не е първият път, когато на хората в компанията им се налага да работят принудително извънредно. Засега, поне, нека сме по-тихи и да ги оставим да си свършат работата“, пише в заключение той.

2.5 4 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари