За създаването на филма Replicas с Киану Рийвс е ползван софтуер за видеоигри

7
1397

Новият научнофантастичен филм Replicas, в който участва звездата Киану Рийвс, включва в себе си специални ефекти, неприсъщи за скромния бюджет от само 30 милиона долара. Тайната му е всъщност пакет от инструменти за анимация, пригодени за видеоигри. Макар и филмът да не е събрал погледите като други големи заглавия в момента, той е пример в историята на кинематографията. Използването на разнообразен софтуер е важно в днешно време, когато всяко студио се опитва да се отличи със своите методи на визуализация.

Софтуерът за триизмерни визуализации, предпочитан за филмови продукции, е Autodesk Maya. Програмата е обичана поради факта, че е проектирана така, че да работи с модификации от трети лица. Това значи, че студията могат да пишат всякакъв код за Maya в зависимост от това какъв филм искат да направят. Освен това, софтуерът предоставя механизми за симулация на динамични явления като движение на въздух, падащи листа, коса, козина, облаци, експлозии, въобще всичко, което може да роди главата на холивудските продуценти. Заедно с това обаче Maya е изключително скъпа и бързо може да консумира бюджета още в етапите на предварителна визуализация. Само четириминутен клип за проучване може да струва над $350 хиляди. Затова изпълнителният продуцент на Replicas Джеймс Додсън предостави на екипа евтина алтернатива: IClone.

Додсън е работiл върху едни от най-големите филмови заглавия като X-Men и Planet of the Apes. Не му е непознат подходът да трябва да прави „това, което правят големите клечки, но без техните пари„.

Той се е интересувал от IClone от много време и чак в Replicas е решил, че софтуерът е достатъчно напреднал, за да участва в продукцията. Все пак IClone не се използва са цялостния рендер – тогава вече е ползвана Maya. Но изглежда най-много пари можело да се спестят от важния етап на предварително изграждане на филма. Додсън обяснява: „Всички обичат Pre-viz, защото превръща въображението на режисьора в реалност“. IClone програмата е помогнала да се изчисли нужното филмово оборудване (камери, дронове, кранове за вдигане), да се хореографират сцените с робота, да се прецени осветлението и много други подробности. С най-новата версия на IClone екипът дори е успял да запишат важни детайли от лицата на актьорите и техните движения чрез технология, подобна на Motion Capture. И всичко е станало в реално време.

Самият Киану Рийвс е продуцирал филма заедно с Додсън и като главен актьор непрекъснато е трябвало да ползва костюма за запис на движението. Рийвс играе в ролята на Уилям Фостър, синтетичен биолог, проучващ може ли съзнанието на човек да се прехвърли към изкуствен мозък на андроид. За режисьора това значи, че всяко действие, което Фостър прави, трябва да се изпълни в един момент идентично от робота. Додсън коментира: „Търсехме елегантен баланс между механична функционалност и внушение, че Фостър действително е вграден в робота. Mo-cap ни помогна да имитираме неговата личност (в лицето на андроида)„.

IClone софтуерът е помогнал за някои предизвикателни сцени като тази, в която (спойлери) Фостър кара миниван и накрая потъва в реката. Според предварителните визуализации се е оказало, че от вана трябвало да се извадят задните седалки и врати, за да се побере камера. При друга сцена автомобилът трябвало да се разреже на две. Накрая е станало ясно, че трябва да се използват цели четири отделни коли: една разрязана; една, която с кран трябвало да падне в реката; трета, потопена в басейн за подводни снимки, и последната… за когато Киану просто ще си кара из града.

Според Додсън, чрез програми като IClone може да се направят уникални филми (като „Сектор 9“), които днес да струват само частица от цената им преди. „След десет години ще можем да направим това, което Камерън (и неговите 200 милиона) успя да направи – от технологии за запис на движението до CG герои в изцяло изкуствен свят. Тези енджини за симулации в реално време ще доведат именно до това„.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари