Google Stadia вече стартира и спокойно може да кажем, че беше даден нов старт на облачния гейминг. Този път обаче тук се намесиха две от най-големите технологични компании в света – Google и Microsoft – което, поне на хартия, би трябвало да е гаранция за успех. Тези дни стана ясно, че още две големи компании искат пай в сектора: китайският гигант в гейминга Tencent и социалната мрежа Facebook.

Тази седмица, Facebook обявиха придобиването на PlayGiga, стартъп от областта на облачния гейминг, базиран в испанската столица Мадрид. По информация на CNBC социалната мрежа е платила сумата от $78 милиона, за да притежава компанията. Информация за целите на придобиването и какво ще стане с екипа на PlayGiga от Facebook не дават, като се ограничават до официално потвърждение за осъществената сделка.

PlayGiga е компания, предоставяща облачни гейм услуги на мобилни доставчици и други групи в Италия, Аржентина, Испания и Чили. По-рано тази година, компанията обяви и план да стъпи на близкоизточния пазар. PlayGiga има партньорства, които ѝ осигуряват възможността да предлага над 300 игри в клауд гейминг портфолиото си.

„Ние сме развълнувани да съобщим, че екипът на PlayGiga се мести към нещо ново“, пишат от компанията на своя сайт. „Ние продължаваме работата си в облачния гейминг, но сега с нова мисия“.

Нужно е да се припомни, че това е втората гейм компания, която Facebook придобива в последните месеци, след като наскоро те анонсираха придобиването на създателите на VR хита Beat Saber, Beat Games. Но докато целта на придобиването на създателите на едно от най-популярните VR заглавия, да се подразбира от факта, че компанията разполага със собствена технология за виртуална реалност, то придобиването на стартъп от областта на клауд гейминга при положение, че Facebook не са анонсирали официално амбиции в сектора, ни кара да спекулираме, че компанията подготвя именно това.

Друга известна компания заяви амбициите си също тук: китайската Tencent. Макар че може да кажем по-скоро „разшири“. Компанията предлага клауд гейминг услуги от своята платформа WeGame, но тя е ограничена до игри на именно тази платформа. Сега обаче, Tencent анонсираха началото на изцяло нова услуга с името Start, за което ще бъдат подпомогнати от Nvidia. Стартиралите вече тестове в няколко китайски градове, между които Шанхай, Пекин, Хебей и др., имат за цел изпробването на големи игри: Blade & Soul, Fortnite, Path of Exile и NBA2K Online 2.

Когато преди години OnLive, едни от пионерите в облачния стрийминг на игри обявиха, че прекратяват услугите си, те мотивираха решението си основно с цената, на която идва за тях предоставянето на този тип услуга. Не бяха ли обаче те, компании, като Gaikai, OnLive и други, най-вероятно Stadia нямаше да съществува все още като идея. Днес обаче технологиите са далеч по-напреднали, а доставянето на облачни услуги и развитието на клауд сектора е в най-добрите си години. Това, с което не можеха да се похвалят OnLive стои в основата на клауд гейминга – собствен облак – нещо, с което Microsoft и Google разполагат. На тях няма да им се налага да наемат облачна инфраструктура и експертен персонал, които да се грижат за нея, просто защото те разполагат с тях вече. А Microsoft поне на хартия се очертават като лидери тук, вземайки предвид линията от видеоигри, които имат, както с Microsoft Studios, със студиа, които компанията придоби през годините и с външни компании. Те имат платформи, като Windows и Xbox, дългогодишен опит и експертиза, а заедно с това и Xbox Game Pass, абонаментната услуга за Xbox, която се появи и за Windows – факт, който приближава далеч повече xCloud до определението „Netflix за игри“, отколкото Stadia, поне към момента. И не на последно място, Microsoft подадоха ръка не на кого да е, а на Sony, именно в името на облачния гейминг. И не на последно място конзолата на Microsoft от следващо поколение, Xbox Series X (или просто Xbox, както разбрахме наскоро) получава интеграция, именно с xCloud, проектната услуга за клауд гейминг на компанията, която очакваме да стартира официално следващата година.

Що се отнася до Google, компанията не пести ресурси в опитите си да се наложи тук. Компанията привлече именит специалист от гейм индустрията в лицето на Джейд Реймънд, дългогодишен служител на Electronic Arts, Ubisoft и други известни компании, както и един от виновниците за появата на Assassin’s Creed сериите. Под ръководството на Реймънд, наскоро бяха привлечени още нейни бивши колеги, а тази седмица стана ясно, че е завършено придобиването на Typhoon Studios (Journey to the Savage Planet), малко независимо студио, оглавявано от Рийд Шнайдер и Алекс Хътчинс. Първият, подобно на Реймънд е ветеран в индустрията, като ръководи работата по първия Splinter Cell, изпълнява ролята на изпълнителен продуцент на Batman: Arkham Knight и има опит с други големи ААА игри. Хътчинс, от своя страна, също е известно име в гейм сектора. Той ръководи дизайна на The Sims 2 и Spore, изпълнява ролята на творчески директор на Assassin’s Creed III и Far Cry 4.

Що се отнася до Facebook и Tencent, определено ще е интересно да проследим какво ще предложат те. Доста любопитно изглежда и мълчанието на Amazon по отношение на облачния стрийминг на видеоигри. Най-големият облачен доставчик в света, който разполага с огромна клауд структура, разпределена по целия свят, обяви своите амбиции в света на видеоигрите със сформирането на свое собствено гейм студио, привличането на талант и  работата по огромен игрови свят, който ще представи през 2020. Вземайки предвид това, че те се намесиха доста смело в стрийминга на филми с Amazon Prime, гледайки да не изостават от другите големи американски технологични гиганти, то входа им на полето на клауд стрийминга на игри, изглежда като въпрос на време.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари