Тази седмица Electronic Arts обявиха края на Visceral Games, поставяйки под съмнение излизането на подготвяната игра от студиото от света на „Междузвездни войни“. Действието им бе хладнокръвно, предизвика спорове в публичното пространство, но и бе мотивирано от издателя – с линейната си история, акцентираща над сингъл кампанията си. С успех на заглавия, като PUBG (и клонингите му), Overwatch, Destiny, и други игри, в които онлайн елементът е силно застъпен, може да разберем лесно защо, особено, когато решението идва от корпоративна машина за пари, като ЕА.

Заедно с това, може да кажем, че на Ейми Хенинг не ѝ върви. Ветеранът в гейм индустрията, оставила траен отпечатък с работата си по Uncharted сериите, беше освободена от Naughty Dog, след което разбрахме, че се събира с друг ветеран и известно име – Джейд Реймънд – за да пише историята на предстояща игра от света на „Междузвездни войни“. Вземайки предвид това, че самите кино-серии придобиха някакъв Netflix формат (едва ли не), това звучеше като сбъдната мечта – надежда, че феновете на сагата ще могат да се докоснат до част от „стария“ дух на поредицата. Това обаче няма да се случи. Но кого трябва да се вини? ЕА за това, че следват тенденциите и искат да монетизират възможно най-добре усилията си или врещящите, истеричасали YouTube геймъри, искащи BattleRoyale стил тъпоумни заглавия без история и смисъл? Наистина ли „линейните“, сингълплейър игри, вече трябва да си ходят?

„Обичам линейните сингълплейър игри. Натъжава ме да чуя, че думата „линеен“ се счита за нещо лошо. Можеш да получиш чувство за съпричастие в линейна история към игра“, написа Кори Барлог, директор на следващия God of War. Както може и да видите от коментарите, последвали публикацията на Барлог, повечето от участниците в дискусията се солидаризират около мнението му и изразяват подкрепата си за мнението му.

„По-скоро бих прекарал 10-15 часа в линейна игра и преживял най-хубавото време в живота си, отколкото да изгубя 100 часа в мултиплейърна игра или в ММО, търсейки глупости!“, гласи един от коментарите.

А вие какво мислите по така оформилата се дискусия? Какво е вашето предпочитание? Може да споделите в коментарната секция под настоящия материал.

10
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
8 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Не съм робот
Не съм робот

Мултиплеър игрите са лесни за направа – 1/2 нива и пускаш тълпата да се самоизтребва. Малко оръжия и разни предмети и мнооого премиум щуротии, с които да се правят пари, прецаквайки геймплеят. А пари се правят и от месечни такси, не само от закупеното копие на играта. Ако е някое RPG, трябва малко повече труг – тук-там по някой бот, диалог и т.н. Но общо взето – без AI, без механика, без нива и т.н. Сингъл плеър игрите са в пъти по трудни за направа. Иска се майсторлък, много и разнообразни нива, изкуствен интелект, сценарий и мн. др. Това обаче… Виж още »

NGC
NGC

По-точен и изчерпателен коментар, относно ситуацията в гейминга последните 10-на години не съм виждал! Подкрепям напълно!

ROG
ROG

Пазара е този, който определя какво и как да се прави. Компаниите просто реагирант на пазара, ако искат да са там. Това, че на теб не ти харесва нещо от сегашната ситуация с игрите не означава, че си прав. Коментара ти е едностранчив и на моменти тесногръд. Ако не може да приемеш новото и различното може би компютрите, като цяло, не са за теб.

NGC
NGC

@ROG – a както знаем, пазара може да се манипулира с цел печалба. Изграждането на концепции и вкусове в хората е изкуство, а корпорациите знаят как се прави. Понякога хората ставаме програмирани потребители и вярваме в насадени вкусове. И изведнъж получаваш „просветление“ – попадаш на игра, която никога не си играл, игра на поне 5 години, която не може да те трогне с графика, ефекти, мултиплей и т.н…но нещо те грабва и си даваш сметка, че това е едно от най-добрите изживявания в гейминга за теб. Разбира се това се сблъсква с представата за популярност и мейнстрийм, но какво да… Виж още »

Не съм робот
Не съм робот

И ти си прав, донякъде. Моето мнение е субективно. Примерно, долу се споменава S.T.A.L.K.E.R. класически пример за отворен свят, който също е популярен, също предполага мултиплеър и този жанр иска много труд. Някои хора буквално живеят в тези игри. Но мен лично не ме кефи, а и коментирам друг тип циклещи мултита. Все пак изразявам лично мнение. Възможно е да съм спрял някъде из развитието на геймингът, но и аз съм потребител и аз си имам своите вкусове и право на мнение. Прав си донякъде обаче, заради долният, много точен коментар. Пазарът определя не винаги най доброто, а това което… Виж още »

Weeee
Weeee

Съгласен съм с теб за коментара, но не и за определението ти за мултиплеър. Като човек, който предпочита мултиплеър игрите мога да ти кажа предимства, с които ме печели пред сингъл плеър игрите.

1. Това да се сработиш с 2-3 или повече напълно непознати играча за да победиш другия отбор.
2. Да надхитриш друг играч, а не някаква логика ( наречена AI ).
3. Фън с приятели.

И още много има, но ме мързи да пиша. Никога не съм плащал за да спечеля, търсил бъгове или чийтове. За мен дори да спечеля с чийт, не ми носи наградата от това да съм спечелил.

Анонимен^-2
Анонимен^-2

Weeee не съм съгласен с теб. Това да събираш ас и повече райд група, за да минете някое подземие и по средата да напусне някой е циклене и убива удоволствието. Какво значи да надхитриш другия играч, при положение, че МИ са на левели, т.е. този с повече нива и съответно по-добри статистики и предмти ще те ступа. Да не споменавам, че МИ са крайни, т.е. стигаш до едно ниво на развитие и после заповат да се фармят босове и евенти за предмти и титли или пък трябва да играеш, за да получиш награди/токи с които да закупиш нови предмти, съдържание… Виж още »

вов
вов

тоя ми звучи като WoW играч.. не всички ММО са толкова малоумни..

Анонимен^-2
Анонимен^-2

WoW, GW 1/2, L2, Dota 1/2, LoL, CS, CoD, Overwatch – ето ти едни от най-популярните мултиплеър игри, не съм ги подреждал по-популярност, а както съм се сетил. Та кажи ми в коя от изброените не фармиш като луд, за да си вземеш нов герой, предмет или ъпдейт? Или в коя няма излизащи офлайн или напускащи партито? От изброените GW набляга на дипломация след като вдигнеш максимално ниво и нищо. И пак повтарям, повечето MMO са на базата на левели, т.е. няма как нов играч въпреки всичките си умения да победи някой с високо ниво. Игрите отдавна не са за… Виж още »

Българче
Българче

Затова една от най-добрите игри за компютър правени някога ще си остане поредицата S.TA.L.K.E.R. – води се игра с отворен свят, но има и граници на зоните и зареждания между тях. История, AI, развитие на героя и екипировката, фракции (кеф ти мулти, кеф ти сингъл). Днешните игри са за малоумници: виждаш през стени, движиш се все едно си роден с с 4 крака и 4 бели дроба и две сърца, ама важното е да има коли, стреляне безразборно и сеч по зомбита или животни. Малоумщина! По хамерикански.