Масови уволнения в студио на ЕА

0
539

Последвайки примера на Activision Blizzard и Crytek, гейм компанията Electronic Arts също започна свое „пролетно почистване“ на служители в Австралия.

Повлияно е студиото FireMonkeys, появило се през 2012 от сливането на IronMonkey Studios и FireMint. След обединението, благодарение на ЕА то се превърна в едно от най-големите софтуерни студия в Австралия. То е отговорно за разцвета на много мобилни заглавия като Real Racing 3, Need for Speed: No Limits и The Sims: Freeplay. През 2016-та година разработчиците се преместиха в нов офис в Докландс и дори спечелиха симпатиите на влиятелни фигури за световния им принос. Австралийският политик Мартин Фули похвали постиженията на FireMonkeys като „Иновативни, креативни и като цяло глобален успех„.

Студиото работеше върху новата Real Racing 4 игра, но, изглежда, че гейм проектът е прекратен тази седмица. След това решение мениджърите директно от седалището на ЕА Games са прекосили моретата, за да се разпоредят с бъдещето на студиото. Тоест да освободят почти 50% от програмистите и да разпределят останалите сред екипа зад новия мобилен хит на компанията – The Sims Mobile.

FireMonkeys знаеше за нагласата на Electronic Arts от около една-две седмици. Избраните за освобождаване служители са уведомени посредством индивидуални консултации. Останалите са поздравени на обща среща. Според един от разработчиците обаче атмосферата в студиото е много мрачна. Според него по-скоро всички очакват в един момент цялото студио да затвори врати и да потъне в забвение: „Идея си нямам как определени задачи ще могат да се вършат, като знам кого са освободили...“

FireMonkeys подаде изявление след новината: „Ние от студио FireMonkeys работим върху някои от нашите най-популярни мобилни игри… Взехме решение да преразпределим екипите си и да се фокусираме повече върху нашите услуги и предприехме консултационен етап, който може да промени заетите постове в студиото. Искаме да приравним уменията ни спрямо възможностите, които ни се дават… и да предоставим помощ на нашите работници, колкото можем„.

Според Electronic Arts обаче австралийският разработчик ще продължава да функционира и ще се съсредоточи върху поддръжка на настоящите си игри. Издателят дори не потвърди, че Real Racing 4 е прекратена. Даже FireMonkeys ще продължава да издава съдържание за франчайза.

Според австралийския филиал на компанията Game Workers Unite, уволненията са около 10% от заетите в гейминг индустрията на страната. Представител на институцията сподели: „Това е съкрушителен удар върху местния бизнес… Невероятно разочароващо решение, което ще повлияе заетия от фрийлансъри и инди студия пазар, както и недипломираните студенти„. Австралийското GWU обаче предлага на уволнените служители обезщетения, които се дават срещу посещение на правителствен сайт.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари