Джейсън Шрайър от Bloomberg продължава да нищи ситуацията около CD Projekt RED и всичко, което се случва в пост-Cyberpunk ситуацията около полското студио.

Наскоро CDPR изнесоха пореден доклад пред своите акционери, от който станаха ясни няколко подробности около състоянието на компанията и нейното разкритие. Като например броя заявки за компенсация на недоволните от състоянието на последната им игра. Доста удобно обаче, CDPR разкриват единствено обработените заявки по програмата Help Me Refund – близо 30 000 от продадените 14 милиона копия на Cyberpunk 2077. На практика излиза, че недоволните от състоянието на играта са били едва 0.002% от всички закупили си играта. Студиото обаче не разкрива колко са обслужените от трети страни заявки за компенсиране. Като например тези, които са били обработени от Sony. Освен това, стана ясно, че CD Projekt са имали изключително успешна във финансово отношение година, а шефовете на компанията са взели лъвския пай от „наградата“. Колко заслужено и адекватно изглеждат тези бонуси на фона на фиаското със Cyberpunk 2077. Това се пита Шрайър в поредната си статия, разглеждаща ситуацията по горните етажи на компанията.

Така например, един от основателите на CDPR е получил близо 30 милиона полски злоти или почти осем милиона долара. Марчин Ивински и Пиотр Ниелубович – по $6.3 млн., Адам Бадовски – $4.4 млн.

Според Шрайър, размерът на въпросните възнаграждения изглежда непропорционално висок не само заради състоянието на играта, в което те я поднесоха на геймърите, но и защото според него, Cyberpunk 2077 няма този галактически успех на пазара, който се опитва да внушат от CDPR. 13-те милиона копия, продадени в през първата седмица след премиерата на играта, всъщност е по-малко от очакваното от анализаторите. Последващите седмици затвърждават недотам „огромния“ успех на заглавието, като тук вина има и изтеглянето на играта от магазина на PlayStation.

По-слабите от очакваното продажби, продължава Шрайър, означава по-ниски от прогнозираното печалби, а с това и би трябвало – по-малко бонуси за хората в компанията. По изчисления на Шрайър, размерът на колективния бонус тук би трябвало да е в размер на $29.8 милиона, като тази сума трябва да се раздели между всичките 865 човека на компанията. Шрайър е успял да се свържи с някои от тези служители, които са му споделили, че тези от по-низшите етажи на мениджмънта са получили между 5000 и 9000 долара, докато тези с повече стаж в компанията – между $15 000 и $20 000. Някои от тези служители са споделили пред Шрайър, че са очаквали да получат далеч по-големи суми за труда си. Разликата в това, което са получили големите шефове на студиото и по-ниско поставения персонал е лесно видима.

„Четирима членове на борда на директорите притежават близо 33% от акциите на студиото, които се сринаха с 57% от излизането на Cyberpunk 2077 досега. Но те ще получат бонуси за една година, колкото много служители няма да получат през целия си живот“, обрисува ситуацията Шрайър. Той допълва обаче и друга информация, споделена от източниците му. Наскоро студиото е решило да вдигне значително заплащането на своите служители, особено тези, които получават най-малко.

1 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари