Митологията и религията в помощ на разработчиците

3
47

Продължаваме да ви представяме интересни неща от отминалия вече PAX East, който се проведе в Бостън от 22-ри до 24-ти март 2013г. На форума си дадоха среща множество разработчици, издатели, дизайнери, художници, програмисти и хиляди фенове на компютърните и видео игри. Представиха се много нови заглавия и идеи, водещи личности от гейминг индустрия отговаряха с охота на десетките представители на медиите, които отразяваха събитието и на многобройните си фенове, нетърпеливи да разберат и най-малката подробност за любимото си забавление.

Днес, от kaldata.com ще ви представим едно интересно мнение – особен поглед върху развитието на тематиката в игрите и смесването на жанрове и културни реалии по пътя на изграждането на вълнуващите преживявания, които днес представляват видео игрите.

Идеята на двамата учени, които се изказаха бе, че вмъкването на елементи от митологията и религията във видеоигрите могат да помогнат на разработчиците на игрово съдържание да разкажат по-добри истории. Това, според тях е така понеже тези елементи осигуряват една основа за историята, която е тясно свързана с истинският свят и могат също така да доставят една по-широкообхватна като теми и развитие история, разказана с по-малко на брой думи.

Докторантите от Ванкувърската школа по теология към Университета на Британска Колумбия, Канада Емили Джарет и Майкъл Лоуингс, технически сътрудници към програмата за изследване в областта на генетиката Delta Genomic, вярват, че използването на религиозни тропи и елементи в игрите могат да послужат за създаването на по-добри истории.

„Ние сме заинтересувани от това да разкажем по-добри истории и тук не става толкова въпрос за феновете, а за това по какъв начин разработчиците разказват истории, заинтригуват хората на все повече и повече нива и го правят по един интелигентен начин“, разяснява тезата си Джарет. За да онагледи това, за което говори, той използва за пример сериите на Assassin’s Creed. „Подходът на Ubisoft към набирането на екипа си е отворен. Той е съставен от хора с най-различни възгледи, които изповядват различни религии“.

„Ubisoft организират един екип, в който виждаме различни религии и култури, които пишат история, ситуирана в едно митологично времево пространство, която използва елементи от религиите на реалния свят, като уважава тяхното положение там. Когато се споменат кръстоносните походи се оказва, че хората знаят доста за споровете между Църквата и замесените в походите. Ние сме заинтригувани от историята и използваме познанието на хората също така. Ние привнасяме в процеса на обяснението разбирането на хората за историческата реалност и знанието им за разказването на история и използваме по-малко думи в обясненията си, като използваме препратки към неща, които са разположени извън времето за походите“, разказва Джарет.

Лоуингс допълва, че разработчиците може да оформят един герой много находчиво като създадат характер, който е едновременно силна и независима личност със своя специфика с няколко думи само и да въвлекат играчите в историята като създадат едни вътрешноигрови религии, които да се базират на вече съществуващите.

Джарет завършва със заключението, че „ние създаваме вътрешно хомогенни наративи и колкото по-голяма е вероятността да се случат, толкова по-увлечени в историята се оказват играчите.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари