Кибератаката към мрежите на CD Projekt RED е последното, което му трябваше на полското студио. В последните месеци, то беше подложено на убийствени критики от множество страни заради всичко онова, което се случи със Cyberpunk 2077. Самата игра трябваше да е техния Magnum Opus, засенчвайки славата даже на последния „Вещер“ и проект за години напред. Нещо обаче явно се е случило по пътя и всичко, абсолютно всичко, което можеше да се обърка, се обърка. Дали наистина работата по играта е била рестартирана през 2016 и реално студиото е работило по това, което излезе доста по-малко време, а не от 2008, дали е тотално объркан мениджмънтът и става дума просто за корпоративна алчност, няма значение. Градената с години репутация на една от най-уважаваните гейм компании в света се срина за броени седмици. Компанията изгуби не само това, но и започна да губи почитателите си и разбира се, пари. За да дойде тази ужасна кибератака. В разкриването на която, между другото, CD Projekt RED отново подходиха по безобразен начин и ви уверявам, че не след дълго ще чуем за заведени срещу студиото дела заради това. Най-малкото, ако в действителност е достигната лична информация, студиото ще попаднат под ударите на GDPR. И това да е проблема, както се казва. В атаката е била открадната интелектуална собственост на CD Projekt RED и лицензирана технология. Макар и да не признаха от студиото, хакерите са успели да задигнат кода на няколко техни игри, между които може би и този на Cyberpunk 2077. Вече разбрахме, че компанията е започнала опити по ограничаване на течовете – в конкретния случай, кода на Gwent. Излезе информация също така че своеобразният търг, организиран от хакерите за кода на игрите, вече е приключил, след като някой е дал исканата сума. А сега какво следва? Това се пита автор с името rassi, публикувал интересен материал на страниците на полското гейм издание GamePressure.

Той разглежда няколко възможни варианта за това, което може да последва оттук-нататък: от положителните към най-черните последици.

Идеалният вариант според rassi е купувачът на кода и документацията да е бил Мачрин Ивински, един от шефовете на CD Projekt RED. По този начин, той ще спаси студиото от нанесени огромни щети. Този вариант изглежда наистина като едно добро пожелание, но защо на първо място шефовете на студиото не са платили исканият от тях откуп още в началото? Справянето с последиците от една кибератака за една компания, не е проста работа. Месеци ще минат преди студиото да възстанови напълно мрежата си и системата си и да завърши инспекцията им, за да се увери, че хакерите не са си оставили скрита вратичка за връщане. Да припомним, че това е втората хакерска атака към мрежите на компанията за последните четири години. През 2017, неизвестна страна атакува успешно мрежите на компанията, като твърдяха, че са откраднали вътрешна информация, свързана със Cyberpunk 2077. Авторът разглежда и друг възможен вариант, който не е така положителен. Купувачът да е някое неизвестно китайско студио.

„Цялото ноу-хау и решения на студиото са били откраднати. Всяко ново нещо, което студиото усърдно е било създавало в последните седмици, месеци и дори години, заедно с инструкциите и поправките се е оказало в ръцете на тъмната страна на силата. Това ще им позволи да разберат как работят различните елементи на продуктите на студиото“, пише авторът.

Доста любопитно звучи един друг сценарий, посочен от rassi – файловете да се появят за свободно сваляне от всички и това всъщност да се окаже едно положително развитие на нещата. Авторът посочва случая с GTA 3 и GTA: Vice City, при който моддъри и ентусиасти не само успяват да подобрят общото качество и представяне на игрите на различни фронтове, но и да пренесат игрите за други платформи – като за Nintendo Switch, например. И разбира се има и още един негативен вариант.

Става дума за възможността за появата на чийтове за предстоящия да излезе онлайн режим за Cyberpunk 2077 – чийтове, които ще бъдат създадени на основата на откраднатите файлове. И това може да се окаже, ако не последния, то поредния пирон в ковчега на играта. Самото студио уверява, че файловете, свързани с онлайн режима не са станали достояние на хакерите. Някой вярва ли въобще вече на нещо, което „уверяват“ Ивински и компания? Самата хакерска атака вече започна да дава негативен ефект върху работата на студиото. „Изходните файлове на сингъл режима могат да се използват за създаването на почти неуловими чийтове. Това ще донесе финансови облаги на техните създатели и ще причини вреди на обикновените играчи“, пише авторът. „Единствено CD Projekt RED знаят подробностите. Целият шум около хакерската атака сам по себе си може да окаже ефект върху излизането на онлайн режима за Cyberpunk 2077, както и за очакваните от мнозина пачове за играта. И това вече се случва. По-рано тази седмица, CD Projekt RED съобщиха, че излизането на следващото голямо обновление за играта ще се забави с около месец, именно заради пробива в мрежите на студиото. Предстои да видим какво ще се случи в бъдеще, но нещата за студиото не изглеждат въобще розови.

3 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари