Прасетата проявяват голям потенциал в компютърните игри

8
1382

Прасетата отдавна се считат за по-умни от повечето животни: те разбират и могат да изпълняват заповеди, да решават задачи с няколко варианта на отговорите, но сега американски учени направиха нещо друго – научиха прасетата да управляват курсора на екрана с помощта на джойстик и по този начин да играят по опростените компютърни игри.

Психолозите от университета Пардю показаха, че някои породи прасета проявяват поразителна поведенческа и психическа гъвкавост. В изследванията са взели участия две прасета от породата Йоркшир и две от породата мини прасенца Panepinto. В първата фаза на експеримента прасетата се научили да управляват джойстика, гледайки екрана на компютърната система. На втория етап животните са схванали как да играят примитивна игра, управлявайки курсора от едната страна на екрана.

Всяко едно от прасетата се справило с поставената задача сравнително добре, но най-важното е, че те са схванали, че движението на контролера е свързано с движението на курсора на екрана. Учените са били поразени от факта, че далекогледите животни, които нямат противоположни пръсти, са успели да се справят с тази игра.

Успехите на прасенцата не са толкова високи, каквито са например при макаците. Учените предполагат, че основната причина за това са анатомическите особености на прасетата, на които се налага да движат джойстика с помощта на своята лапичка, поради което се налага непрекъснато да вдигат и навеждат главата си.

2 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари