В началото на този месец, неизвестна хакерска група компрометира мрежата на CD Projekt RED, при което се похвалиха, че са криптирали данни на студиото и са откраднали чувствителни данни от мрежата му. Самите CDPR бяха доста сдържани при разкритието си за пробива, отбелязвайки, че е била достигната „определена информация, принадлежаща на капиталовата група на CD Projekt RED“ (каквото и да означава това) и убеденост, че не е достигната потребителска информация. Според самите хакери обаче, пробивът е бил масивен, а сред множеството данни, които са откраднали е бил изходния код на няколко от игрите на студиото, сред които The Witcher 3 и Cyberpunk 2077. Появи се и информация, макар и непотвърдена за открадната лична информация на служители на студиото.

Атакуващата страна даже обяви търг за откраднатия код, а междувременно в торент тракери се появи и кода на Gwent – нещо, което полското студио се опита да осуети. Наскоро хакерите се похвалиха, че някой е закупил продаваната от тях „стока“, което вероятно предстои да навлече отделни проблеми на CDPR. Тези дни, от компанията обявиха, че се налага да забавят пускането на следващото голямо обновление за Cyberpunk 2077. Причина за това, изтъкнаха те е скорошната хакерска атака и мащаба на обновлението. Но, ако се вярва на публикация на Джейсън Шрайър в Bloomberg от вчера, „мащаба“ на кръпките нямат нищо общо.

По информация на Шрайър, служителите на CD Projekt RED не могат да използват работните си станции в последните две седмици – пряк резултат от рансъмуер атаката. В средата на този месец, студиото оповести, че с цел ограничаване на атаката, те са прекъснали връзките на вътрешните системи и мрежа от Интернет.

„В резултат на това, се е оказало, че служителите не могат да се свържат с частната виртуална мрежа на компанията, което прави невъзможно достигането на системите и инструментите, нужни за извършването на по-голямата част от работата си“, цитира Шрайър хора, пожелали тяхната анонимност да бъде запазена в тайна. „Макар и някои от служителите на CD Projekt да работят в главния офис във Варшава, по-голямата част са си вкъщи, заради коронавирусната пандемия“, допълва той. Шрайър се обръща с коментар по ситуацията към студиото, от където му посочват единствено официалното съобщение за пробива от 17-ти този месец,


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари