Преди повече от година, в поредното си извинение към геймърите, един от шефовете в CD Projekt RED – Марчин Ивински – прехвърли голяма част от вината за състоянието, в което се появи Cyberpunk 2077, на QA екипите, тествали играта преди тя да излезе. По това време това звучеше, като прехвърляне на вина, но впоследствие се оказа, че Ивински може би има право. Това стана ясно след признания на бивши служители на Quantic Lab, както и разследване на румънски медии. А сега повече светлина хвърля и репортаж на PC Gamer.

Още в началото CDPR възлага основната част от тестването на румънската компания Quantic Lab, с участие и на вътрешни екипи на полското студио и хора от местна QA компания. В месеците след изявлението на Ивински става ясно, че Quantic Lab са излъгали за експертизата, която могат да предложат като реален опит в тестването имали една малка част от екипа. „От 30 човека, само десет имаха опит в QA“, споделя за PC Gamer бивш служител на румънската компания. Освен това, никой от тях нямал опит повече от година на подобна позиция. Отделно от това, Quantic Lab поемали повече поръчки, отколкото можели да свършат и заедно със Cyberpunk 2077 работели и по други проекти, като например NBA 2K. Бивши служители на Quantic Lab споделят за медията, че техните ръководители изрично са има казали да не говорят с представители на CDPR относно опита, който имат, докато в същото време полското студио на няколко пъти се свързва с Quantic с оплакване от качеството на свършената работа. Практика се явявало за ръководството на румънската компания да разпределя значително по-малко от нужното за своите проекти разработчици. В същото време обаче оказвали постоянно напрежение над служителите си да работят повече.

„Беше нещо често срещано да имате цели проекти, поети от един-единствен човек, когато всъщност бяха нужни екипи от един до трима тестъри плюс ръководител. Някои от водещите тестъри бяха поели по два-три проекта наведнъж и с далеч по-малко на брой техни помощници“, разкрива бивш служител на Quantic Lab. Компанията пък гонела печалбата и било практика да наемат студенти или току-що завършили университет с минимален или никакъв опит, така че да не плащат високи заплати. Клиентите на компанията били умишлено подвеждани за размера на екипите с цел привличане на поръчки, свидетелства пред PC Gamer друг от бившите служители на Quantic Lab. В крайна сметка, работната атмосфера в офисите на компанията била нервна и отровена, като било практика шефовете на Quantic да обиждат и заплашват служителите си. По отношение на заплатите, допълват източниците на медията, по време на работата по Cyberpunk 2077, младши тестър вземал около €300, а старши – €680 месечно, което било твърде недостатъчно за нормален живот в Клуж, където са основните офиси на компанията.

„Quantic ме накараха да намразя игрите и гейминга като цяло. Никога повече не се пробвах да си намеря работа в разработката на видеоигри отново, макар и това да ми беше страст в началото“, разкрива друг от служителите на компанията.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари