Когато преди три години стана ясно, че „Метро 2033“ ще получи филмова адаптация, мнозина помислиха, че една тяхна мечта ще се сбъдне. До миналата година, когато през декември се разбра, че Дмитрий Глуховски, създателят на поредицата е оттеглил доверието си към MGM. Причината за това се оказа, че американското студио е решило да „американизира“ романа с преместване на мястото на действието от Москва във Вашингтон

„Част от чара на света на „Метро“ е колко органично руски е той, поставен в сърцето на Москва, в сърцето на метрото, което придобива още по-голямо значение в качеството си на подслон от ядрения апокалипсис, както и с тази тайна, използвана само от правителството линия. Дори и отвъд условията на обстановката, „Метро 2033″ е история, която е наситена с метафори. Това е история за трибализмите и национализмите, за подменения страх от чужденеца“, коментира по това време Кърк Маккийнд от vg24/7. И ако сте чели „Метро 2033“ знаете, че той е прав.

Явно нещата излязоха от контрол и това положение на нещата отчая всеки, който е искал да види приключенията на Артьом и другите оцелели. Още тогава обаче Глуховски изрази надежда, че всичко може да има положителен край, но това зависи от приема на последната игра от поредицата на 4А Games, Exodus. Играта имаше изключителен успех и ето, че имаме новина и около филма. Hollywood Reporter съобщава, че Глуховски е заложил на руска компания да реализира проекта. Това е „Газпром Медия“, които се обединяват с TNT Premier Studios, TV-3 Channel и Central Partnership, за да филмират „Метро 2033“. Очаква се филмът да излезе в началото на 2022, а снимките започват през 2020.

„Метро 2033 е моят първи роман. Той изигра много важна роля в съдбата ми и независимо от множеството предложения за екранизацията му, чаках повече от десет години това да се случи. Аз не виждах в Русия продуценти, които са способни да пренесат тази книга на голям екран“, обяснява Глуховски по повод сключения договор между него и „Газпром Медия“, цитиран от 3D News. Сега обаче, смята той, нещата са се променили. „Амбициите ни съвпаднаха – да създадем блокбастър на световно ниво и да удивим всички, включително тези, които са чели трилогията и я знаят наизуст. А за да не ги разочароваме, аз съм готов да заема позицията на творчески продуцент и да помогна за създаването на филма с дела и думи“, завършва той. Дано този път се получи.

Що се отнася до другите новини, свързани със света на „Метро“, наскоро разбрахме това, че вече е в ход подготовката за следващата видеоигра от сериите. По нея отново ще работят 4A Games, а сценарист на играта пак ще е самият Глуховски.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
ювиги
ювиги

путито ли ще е продуцент+режисьор+танциьор…..хахахахахаха

Мангалата
Мангалата

Точно така! И то не кое да е путито, а на май*кати путито.

Agentpat™
Agentpat™

Добре му го зачука на онзи глупак отгоре!

stormofblood
stormofblood

Дано да направят добър филм има много възможност на тая тематика.