Световната здравна организация направи нова стъпка към формализиране на концепцията за пристрастяване към видеоигри. Очаква се следващата година институцията да издаде единадесетото издание на международния наръчник/изложение на болести, а този месец експертите разкриха първата чернова. Никога преди медиците не са взимали на сериозно влиянието на гейминг културата върху хората, но новото допълнение към наръчника изглежда ще промени това:

Разстройството на геймъра (Gaming Disorder) се характеризира с модел на постоянно или периодично „гейминг“ поведение… наблюдавано онлайн (по интернет) или офлайн проявено според: 1) нарушен контрол по време на игра…; 2)повишен приоритет на дейността за сметка на други ежедневни или жизнени дейности; и 3) продължаване или задълбочаване на модела на поведение поради други отрицателни фактори и събития. Моделът на поведение може да доведе до нарушения във функционалността на индивида в области като семейни и социални взаимоотношения, обучение, практикуване на професия… Поведението и белезите му са годни за анализ след 12 месеца, макар че това време може да се ускори ако симптомите са сериозни„.

Изглежда диагнозата „геймър“ ще се превърне в новата сензационна тема в света на медицината. Според интервю на Polygon с д-р Антъни Бийн, през август описването на поведение на геймърите е по-скоро резултат от реакцията на общата публика, отколкото на медицинските среди, поради което някои случаи били субсидирани и подкрепяни с благотворителни акции от трети лица. Според представител на Здравната организация обаче, институцията сама е решила да включи вида нервно разстройство в наръчника, а не поради външен натиск. Все пак тук говорим само за ранна чернова и финалното издание може да е различно и дори да не включва „разстройството на геймъра“.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари