8.4 C
София

Трият хиляди гейминг клипове в YouTube

Най-четени

Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Широкомащабна кампания за премахване на гейминг видеоклипове тече тези дни в сайта за видеосподеляне YouTube, съобщава Gamasutra.

Видеосъдържанието създавано от геймъри винаги е било обект на преследване в гугълската платформа, но не в такива мащаби, припомня Майк Роуз от медията.

Много потребители на сайта съобщават, че в момента тече най-мащабното премахване на видеоклипове случвало се някога, като премахнатите клипове заради нарушаване на запазени права са хиляди. Изглежда, че отговорна за това е новата система на платформата Content ID, посредством която праводържателите на запазено съдържание могат да откриват и маркират клипове, които включват техен материал. Клипове, които съдържат игрови трейлъри, кътсцени и музика от игри биват премахвани с невиждани мащаби досега от новата система.

Понастоящем потребителите на сайта могат да записват клипове от игри, в които например играят тези игри или просто показват трейлъри коментирайки ги, като често успяват да монетизират усилията си и да изкарват пари, играейки игри.

По различни статистики, често именно подобни клипове са един от стимулите за закупуване на игрите. Ubisoft примерно имат своя собствена политика за клиповете в YouTube, а Capcom тези дни публикуваха съобщение в Twitter, което призоваваше потребителите на YouTube да ги информират, ако техен клип е бил премахнат от сайта за видеосподеляне, тъй като махането може да е нерегламентирано и те да не са виновни за това. В акаунтите на игри, като Diablo III and StarCraft II се призовава засегнатите потребители да отстояват правата си и да оспорват премахването, за да може отново да започнат да печелят.
Потърсени за коментар, представител на Youtube е заявил единствено, че новата сканираща система Content ID е била разширена така че да може да включва и многоканални мрежи, като Machinima и сродни на тях канали, които може да станат повод за търсене на отговорност за нарушаване на запазени права, допълвайки, че собствениците на клиповете могат да оспорят свалянето на клиповете.

Междувременно, компаниите продължават да публикуват официални становища по случая. Последното такова идва от Deep Silver, които съобщават, че работят с YouTube по ред въпроси, които занимават гейминг общността в YouTube тази седмица. Компанията приканва всички засегнати, които са предоставили в сайта видео материал от игри на компанията да оспорват свалянето им и изпратят линк към видеото в официалния Twitter акаунт на Deep Silver.

Очаквайте повече подробности по случая скоро.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини