„Изкуствен интелект“ е магическата фраза, за която всеки днес говори. Алгоритмите, които се очаква да задвижват нашето бъдеще разделят хората определено. Докато единия лагер смята, че те ще ни донесат радост и просперитет и човечеството ще бъде освободено от досадите в своето ежедневие и най-после ще има време да погледне спокойно себе си и своето съществуване, другите смятат, че това ще е беда с апокалиптични последици: роботите ще вземат работата ни, ще бъдем роби на изкуствения интелект и в крайна сметка ще загинем като вид под потисничеството на един висш и себеосъзнат по-висш изкуствен разум. Кой ще спечели спора в крайна сметка надали ще видим, тъй като специалистите отбелязват, че ние в момента едва се носим по повърхността на това, което е възможно и ни делят десетки, ако не стотици години от първата себеосъзната машина.

Изследователите от Центъра за изследване на екзестенциалния риск към Кеймбриджкия университет (Cambridge University’s Centre for the Study of Existential Risk, CSER) се интересуват живо от темата и за тази цел провеждат интересен експеримент. Те създават мод за Civilization V, с който искат да проверят какво би станало, ако нещо по пътя се обърка и докъде могат да доведат евентуалните грешки в AI проучванията. Модът „Суперинтелигентност“, както разбираме от тях, може да ни доведе до Златна ера на научните открития или до пълно унищожение, подобно на това, показано в поредицата „Терминатор“.

„Искаме играчите да изпитат от първо лице комплексираните обстоятелства и трудните решения, които произтичат от работата с изкуствения интелект. Игрите са отличен начин да поднесем едно сложно послания към по-широката публика. Игрите от серията Civilization имат тази добра история на представянето на много сложни и взаимозаключващи се системи по един забавен и образователен начин, представяйки проблеми от различен характер, в това число глобалното затопляне и ядрената заплаха“, обяснява един от авторите на експеримента.

Може да изтеглите мода оттук или да го добавите от Steam Workshop за Civilization V. За да го играете, ще ви е нужен експанжъна Brave New World, като се засяга само модерното време. Ще може да проучвате решения от областта на машинното обучение, да конструирате AI лаборатории и да сте първият развил истински изкуствен суперинтелект. Ако обаче не инвестирате достатъчно в безопасност и сигурност, то един такъв суперинтелект ще превземе света и ще го унищожи.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари