Реакциите от страна на гейм индустрията относно агресията на Русия към Украйна продължава с пълна сила. По-рано тази седмица ви съобщихме, че Electronic Arts предприемат необичайно строга мярка и ще премахнат руския национален отбор по футбол и всички футболни клубове от страната във FIFA. Отделно от това, същото ще бъде направено и с последния NHL. Организаторът на състезания по електронни спортове обявиха, че спират от участие два руски отбора, заради връзките им с официални структури в Русия. Дни след това ги последваха още гейм компании.

На първо място е нужно да се отбележи, че това са Microsoft, което беше обявено от президента на компанията Брад Смит. „Ние вярваме, че ще сме най-ефективни в помощта си за Украйна, когато предприемаме конкретни стъпки в координация с решенията, вземани от тези правителства и ще предприемем допълнителни мерки с развитието на ситуацията“, пише Смит в публикация в блога на компанията. Отделно от това, EA разширява спектъра на действията си, като обяви спирането на дейността си за територията на Русия и Беларус.

„Взехме решението да спрем продажбите на нашите игри и съдържание, в това число на пакетите с виртуални валути, в Русия и Беларус, докато този конфликт продължава. В резултат на това, игрите и съдържанието ни няма повече да са достъпни за поръчка в руската секция на магазина ни или в приложението на ЕА. Работим също така с нашите партньори за премахването на заглавията ни от техните физически магазини и спирането на вътрешноигрово съдържание за региона“, съобщават ЕА.

Разработчикът на The Medium Bloober Team също обявиха прекратяване на продажбите на своите игри за територията на Русия и Беларус.

„Ние разбираме, че решението ни може да засегне руски и беларуски играчи, които не участват в инвазията, но вярваме, че всяка една предприета стъпка си струва да бъде направена. Това включва демонстрацията на пълна солидарност с украинския народ, както с думи, така и с действия, а така също с оказване на натиск над гледната точка на руснаците и беларусите. Вярваме, че една световна съпротива може да окаже влияние. Искаме да се част от един свят, който не обръща глава над военната агресия. И няма да останем неутрални, когато е заложен на карта човешки живот“, пишат от полското студио. И друго известно студио, създателите на Cyberpunk 2077 и The Witcher, CD Projekt RED, също обявиха сходни мерки. Решението на студиото обаче има доста по-сериозен мащаб. Освен създатели на споменатите игри, CDPR също така са и собственици на дигиталния магазин GOG.com, който преустановява продажби за територията на Русия и Беларус.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари