Fortnite на съд отново, този път заради поза със саксофон

2
427

Помните ли случая с Fortnite – компанията Epic беше изправена пред съдебно дело през февруари заради копие на танца на Карлтън. Резултатът беше победа за Epic, но, естествено, това няма да бъде краят на безумията. Сега разработчикът трябва отново да се приготви за още един процес, отново свързан с движенията във Fortnite.

Този път обаче не става въпрос за нарушени авторски права. Проблемът тук е „злоупотреба със самоличността„, което ни звучи почти като същото. Лео Пелегрино, саксофонистът на групата Too Many Zooz, е известен с ексцентричните си движения по време на изпълнение. Почти идентичен танц присъства във Fortnite. Затова Пелегрино обвинява Epic във „възмутително и непростимо поведение“ заради това, че използва движенията му без позволение. Според The Verge, заведеното дело се основава на използване на „патешкия стил“ движения, възможен заради „изключително гъвкавите стъпала“ на Пелегрино. Изглежда Epic Games се е възползвал от „усилената работа и усърдно изградената слава“ на Пелегрино.

Дейвид Хект от правна фирма Pierce Bainbridge Beck Price & Hecht LLP коментира:

„Никой саксофонист не се движи като Лео П. и несъмнено Epic се опитва да експлоатира неговата известност и емблематични движения за печалба във Fortnite. Макар че играта вече се е съкооперирала с таланти като Marshmello и Weezer, подчертавайки безусловно нуждата от съобразяване с интелектуална собственост, компанията продължава да игнорира мнозина изпълнители, които най-нагло копира, включително Лео…“

Дори не знаем колко общо има саксофонистът с делото, след като това е петият път, в който същата правна фирма напада Epic със съдебна намеса. Тя представляваше и Алфонсо Рибейро (Карлтън), Ръсел Хорнинг (Хлапето с раницата), Хлапето с оранжевата тениска и Терънс Фъргюсън (рапърът 2 Milly). През февруари и петте процеса бяха прекратени, така че сега Pierce Bainbridge Beck Price & Hecht LLP подхожда с промяна в тактиката. Не е изключено целият натиск да доведе до експлозия от обвинения на артисти, обвиняващи Epic в нарушаване на правата им.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
1 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Емил
Емил

Отделни движения не са обекти на авторското право и не се ползват със защита, всъщност са изключени изрично. Правиш странни движения, ставаш известен и печелиш от известността си, но не очакваш, някой да ти плаща за глупавите движения. Никой не е плащал на Майкъл Джексън за лунната стъпка, какво остава за някакъв си Лео П., когото само роднините му го зноят. Дейвид Хект не знам кого лъже, май само клиентите си. Работата на Marshmello и Weezer по Fortnite няма нищо общо с движения. Както движенията нямат нищо общо с интелектуалната собственост. Pierce Bainbridge Beck Price & Hecht са яхнали вълната… Виж още »

Shteryan Dimitrov Nikolaev
Shteryan Dimitrov Nikolaev

Иска им се на хората да направят малко пари на гърба на Epic 🙂 Не вярвам да успеят, но пък и виж като PR се получава нещо за тоя и предните … а все пак това си е американски съд с техните си закони … не се знае, знае ли се … 🙂