Тази седмица стана ясен мотива зад фиксирания десетгодишен период, който Microsoft предложиха на Sony за Call of Duty.

Както стана ясно през февруари, Microsoft са предложили на Sony гаранция, че известната FPS поредица ще остане в каталога на PlayStation за още десет години. И докато Sony категорично отказват подобно споразумение, то редмъндският техногигант е постигнал вече подобна договореност с Nintendo. Сега е ред на регулаторите да кажат думата си.

Когато преди година Microsoft обявиха, че ще купят Activision Blizzard, мнозина побързаха да заключат, че сливането е едва ли не свършен факт. На сцената се появиха обаче Sony, които се възпротивиха на сделката. Аргументът им: Microsoft ще направи Call of Duty недостъпен за PlayStation, а с това бизнеса на компанията ще пострада извънредно много. Междувременно тук се намесиха и регулаторите на основните гейм пазари и завършването на сделката сякаш се отдалечава. И докато Европа изглежда ще даде зелена светлина на придобиването, то одобрението на сделката в САЩ изглежда малко вероятно. Регулаторите на третия голям гейм пазар – този на Великобритания – сякаш са по-диалогични от отвъдокеанските си колеги. За това свидетелства информацията, която те публикуват от известно време, свързана с комуникацията им с Microsoft. От наскоро публикувани нови документи от британската Агенция по конкуренцията и пазарите (Competition and Markets Authority, CMA) става ясен мотива на Microsoft за този фиксиран срок от десет години. Компанията е на мнение, че десет години ще са достатъчни за PlayStation да създаде свой собствен конкурент на CoD.

„Microsoft счита, че период от десет години е достатъчен за Sony, в качеството си на водещ издател и собственик на платформа, да разработи свой собствен CoD. Този десетгодишен период ще се прехвърли и в следващото поколение“, пишат Microsoft в писмо до CMA. Още повече, че практическият ефект от тази компенсация ще надхвърли десетгодишния период, тъй като игрите, които ще са свалени в последната година на този период ще могат да се играят до края на жизнения цикъл на тази конзола ( и даже след това чрез възможността за обратна съвместимост).

Sony продължават с опитите си да убедят регулаторите в правотата си и за последно те посочиха конкретно действие на Microsoft, което трябва да свидетелства за поведението на компанията. Става дума за последната голяма придобивка на Microsoft – тази на Zenimax. PlayStation посочват изказване на представител на компанията, който подобно на случая с Call of Duty, уверява, че игрите на Zenimax ще продължат да излизат и за PlayStation. Впоследствие обаче се оказа, че една от следващите големи игри на Bethesda, студио на Zenimax, няма да дебютира за конзолата на Sony. Става дума за Starfield. Само че според информация на Axios, която цитирахме в края на миналата година става ясно, че компанията не е предоставяла подобни гаранции официално. Припомняме също така, че реално първата игра на студио на Zenimax, която излезе след придобиването – Deatlhloop на Arkane – направи премиерата си и за PlayStation.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари